Dienas ziņas

Rīgā pasniedz Francijas prestižāko apbalvojumu žurnālistikā

Dienas ziņas

Drošības jostas autobusos lieto vien retais

Vēja ģeneratori jūrā var izmainīt Kurzemes piekrasti

Jūrkalnes iedzīvotāji nobažījušies par jūrā iecerēto vēja parku ietekmi uz piekrasti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvija un Igaunija, parakstot sadarbības memorandu, vienojušās, ka tuvāko gadu laikā sāks būvēt vēja ģeneratorus Baltijas jūrā. Tie atradīsies teritorijā starp Sāremā salu un Kurzemes piekrasti, kur esot labākie apstākļi vēja parku attīstībai. Vēja ģeneratoru parks "Elwind" tiek realizēts, lai Baltijas valstis astoņu gadu laikā no elektroenerģijas patērētājiem kļūtu par elektroenerģijas ražotājiem. Vietējie iedzīvotāji ir nobažījušies, vai parks neizmainīs Kurzemes piekrasti.

Māris Dadzis dzīvo Jūrkalnē 59 gadus, bet šobrīd viņš ir nobažījies, ka Latvijas valsts zaļais kurss var izmainīt visu savdabīgo Kurzemes piekrasti no Liepājas līdz pat Užavai. Tas saistīts ar aizejošā Ministru kabineta rīcību, steidzamā kārtā piekrītot valsts nacionālajos ūdeņos būvēt milzīgu vēja ģeneratoru parku, kas atradīsies tieši iepretim Dadža mājām tūristu iecienītajā stāvkrastā Jūrkalnē.

"Tas, par ko mēs uztraucamies, ir, vai šie vēja parki nesabojās ainavu, un Jūrkalnes gadījumā tas otrs uztraukums ir par to, vai šie vēja parki jūrā, kas būs ļoti iespaidīgas būves un līdz ar to noteikti mainīs arī jūras straumes – vai tas nevarētu ietekmēt krasta noskalošanu? Jūrkalnes gadījumā šī krasta erozija ir ļoti aktuāla tēma," stāstīja Dadzis.

Pasaules ziņu kanāls "CNN", apkopojot sarakstu ar 20 skaistākajām vietam Eiropā, sarakstā iekļāvis arī Jūrkalni, stāsta vietējā "Zaķu kroga" saimniece Evija Andžāne-Kalniņa, kas, aizejot no Rīgas, par dzīvesvietu izvēlējusies industrijas neskarto Kurzemes piekrasti.

"Mēs pirms 15 gadiem ar visu savu četru bērnu ģimeni pārcēlāmies uz šejieni. Sākumā vienkārši kā atpūtnieki, bet tad sapratām, ka šī ir īstā vieta un mēs varētu te arī strādāt," sacīja Andžāne-Kalniņa.

"Bet man liekas, ka ir ļoti negodīgi, ja kāds cits bizness rodas, nogalinot otru biznesu. Mēs nerunājam par vienu viesu māju, bet par veselu piekrasti."

"Elwind" ir divu valstu projekts, kas stiprinās Latvijas un Igaunijas enerģētisko neatkarību un dos papildus elektroenerģiju pat līdz 1000 megavatiem. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir galvenais projekta koordinators, kas apstiprina, ka

šobrīd par piemērotām teritorijām Latvijas–Igaunijas jūras vēja ģeneratoru parkam atzīti atkrastes ūdeņi piecās vietās. Viens iepretim Ainažiem un četri posmā no Pāvilostas līdz Užavai.

"Īstenojot šo projektu, mēs ceram, ka mēs ar šo vienu projektu varētu Latvijas pusē saražot līdz 20% no visas Latvijā saražotās elektroenerģijas. Un atcerēsimies, ka šis ir tikai viens no pieciem laukumiem. Tā kā Latvijai ir milzīgs potenciāls, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm," sacīja LIAA pārstāvis Jānis Ločmelis.

Igaunijas pusē vēja parks atradīsies Sāremā salas piekrastē, un arī Latvija jau var sākt darbu pie ietekmes uz vidi novērtējuma Kurzemes piekrastes teritorijās apmēram 20 kilometru no krasta. Dadzis gan šaubās, vai kāds ieklausīsies vietējos iedzīvotājos.

"Ja tas ir tā, ka tas neietekmē horizontu un šo divu saulrietu krastu, tad jau viss kārtībā. Lai gan mani bažīgu dara tas, ka pēdējā laikā normatīvie akti, kas attiecas uz zaļo kursu, paredz to, ka gadījumos, ja vēja parkiem ir noteikts nacionālo interešu objekta statuss, tad šīs procedūras ir atvieglotas," norādīja vietējais iedzīvotājs.

Latvijas un Igaunijas atkrastes vēja parka projekts ar nosaukumu "Elwind" ir iekļauts Latvijas Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā un tas jāuzbūvē līdz 2030. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti