Junkers sola ES atbalstu plūdos cietušajiem Latvijas zemniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers sola sniegt visu iespējamo atbalstu plūdos cietušajiem Latvijas zemniekiem.

Par to Junkers paziņoja ceturtdienas, 19. oktobra, vakarā, pēc tikšanās ar premjeru Māri Kučinski (Zaļo un zemnieku savienība). Līdzīgu atbalstu no Eiropas Savienības (ES) Solidaritātes fonda Eiropas Komisijas vadītājs solīja nodrošināt arī Portugālei un Spānijai, kas ir cietušas no meža ugunsgrēkiem, kā arī Īrijai, kur nesen plosījās vētra.

Tajā pašā laikā Junkers atzina, ka esošais atbalsta mehānisms nav ideāls un būtu jādomā par tā pārskatīšanu, lai varētu sniegt efektīvāku palīdzību dabas nelaimju gadījumos.

“Es esmu runājis ar Portugāles un Spānijas valdības vadītājiem un ierosinājis uzsākt visas procedūras, lai mēs varam sniegt tām palīdzību pēc briesmīgiem meža ugunsgrēkiem, kas ir notikuši šajās valstīs.

Tas pats attiecas arī uz Baltijas valstīm, kas nesen ir cietušas no lietus izraisītajiem plūdiem. Mēs ierosināsim visas nepieciešamās procedūras, lai izrādītu solidaritāti un sniegtu atbalstu gan Baltijas valstīm, gan Ibērijas pussalai,”

sacīja Junkers.

Jau ziņots, ka plūdi Latvijas zemniekiem radījuši 37 miljonu eiro zaudējumus, no kuriem 19,8 miljoni eiro ir zaudējumi par tiešajiem ieguldījumiem. Lauksaimnieki līdz noteiktajam laikam Lauku atbalsta dienestā (LAD) iesnieguši 2935 kompensāciju pieprasījumus par kopumā 37 miljonu eiro zaudējumiem.

 Augusta otrajā pusē Latgalē piedzīvotas ilgstošas un stipras lietavas, kas bijušas stiprākās valsts austrumos kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Plūdu dēļ 29 Latvijas novados bija izsludināta ārkārtas situācija.

Biedrība "Zemnieku saeima" iepriekš norādīja, ka lietavu izraisīto plūdu radītie postījumi lauksaimniekiem Latvijā varētu būt nodarījuši zaudējumus aptuveni 50-60 miljonu eiro apmērā. Bet zemkopības ministrija iepriekš pieļāva iespēju kopā ar Igauniju un Lietuvu vērsties pēc palīdzības Eiropas Komisijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti