Dienas notikumu apskats

VDK izpētes komisija aicina Saeimu pieņemt „Atklātības likumu”

Dienas notikumu apskats

ASV noslēdzies termiņš, līdz kuram jāpanāk migrantu ģimeņu atkalapvienošanās ar bērniem

ASV un ES varētu vienoties par papildus muitas tarifu atcelšanu alumīnijam un tēraudam

Junkera un Trampa sarunas par tirdzniecības strīda risināšanu vērtē piesardzīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai gan ASV prezidents Donalds Tramps un Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers vienojušies par kopīgiem soļiem tirdzniecības strīda atrisināšanai, abu līderu sarunas Baltajā namā joprojām vērtē visai piesardzīgi, vairākām valstīm prasot plašākus skaidrojumus par panāktās vienošanās punktiem. Tikmēr eksperti pieļauj, ka Vašingtonā notikušās sarunas ir jāuztver kā brīdinājuma signāls arī Lielbritānijai.

Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu un panāktā vienošanās par pakāpenisku muitas nodevu atcelšanu kopumā tiek vērtēta ļoti atzinīgi. Galvenokārt jau tāpēc, ka abām ekonomiskajām lielvarām ir izdevies izvairīties no plaša tirdzniecības kara sākšanās.

Kā šodien paziņojis ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins, abas puses nekavējoties atrisinās savu strīdu par ASV nodevām no Eiropas ievestajam alumīnijam un tēraudam un Eiropas Savienības ieviestajiem pretpasākumiem. Nesniedzot sīkākus komentārus, Mnučins uzsvēris, ka pamati sarunām jau esot ielikti un ir pamats cerēt, ka šis strīds tiks atrisināts jau pavisam drīz. Tāpat ministrs apstiprinājis, ka sarunu laikā ASV neieviesīs jaunas nodevas Eiropas Savienībā ražotām automašīnām – šis bija viens no galvenajiem mērķiem, ko sev bija izvirzījis Žans Klods Junkers.

Šī ziņa ar sajūsmu tika uztverta Vācijā, kas ir lielākā autobūves valsts pasaulē. Taču Francijas finanšu ministrs ir aicinājis sniegt sīkākus paskaidrojumus par to, ko tieši iekļauj Trampa un Junkera panāktā vienošanās. Arī Eiropas Centrālās bankas vadītājs Mario Dragi ir brīdinājis, ka pagaidām vēl ir pāragri spriest par patieso vienošanās sastāvu, vienlaicīgi atzinīgi novērtējot abpusējo vēlmi risināt domstarpības.

Atšķiras arī viedokļi par to, kurš šajās sarunās bijis īstais uzvarētājs. Daži komentētāji par uzvarētāju sauc Donaldu Trampu, kurš ar sākotnējiem draudiem ir panācis vēlamo rezultātu, piekāpjoties pavisam nedaudz. Citi komentētāji uzskata, ka tikpat labi Tramps būtu varējis saglabāt savas pozīcijas, apgalvojot, ka vienošanās nesīs lielāku labumu Eiropas Savienībai. Tagad daudz kas būšot atkarīgs no tā, vai Tramps tiešām spēs pildīt savus solījumus.

Savukārt, kā norāda izdevums "Politico", Junkera un Trampa vienošanās ir uzskatāma par gana sliktu ziņu Lielbritānijai. Pirmkārt jau tāpēc, ka Junkers ir nodemonstrējis stingru pieturēšanos Eiropas Savienības principiem un prioritātēm. Turklāt viņš nav novilcis nekādas jaunas sarkanās līnijas, bet gan nostiprinājis esošās, un apņemšanās pirkt vairāk sojas pupiņu un celt sašķidrinātās gāzes termināļus esot lietas, ko Eiropas Savienība plānoja darīt tāpat. Šāda nostāja esot uzskatāma par spēcīgu signālu arī jaunajam britu "Brexit" lietu ministram Dominikam Rābam, kuram būtu jāsaprot, ka Eiropas Savienība pieturas pie saviem ieročiem pat tad, ja tai izaicinājumu met Donalds Tramps.

Laikā, kad Vašingtonā viesojās Briseles delegācija, tur atradās arī Lielbritānijas starptautiskās tirdzniecības ministrs Liams Fokss, kurš runāja par attiecībām ar ASV pēc izstāšanās no 28 valstu bloka. Abas puses vien apstiprinājušas apņemšanos turpināt darbu pie abpusēji izdevīga tirdzniecības līguma noslēgšanas. Taču, kā uzsver atsevišķi komentētāji, uzlabojoties Eiropas Savienības un ASV attiecībām, Lielbritānija var nonākt starp tām valstīm, kas arī gaida tirdzniecības līgumu noslēgšanu ar ASV, turklāt Londona tagad var atrasties šīs rindas pašā galā.

KONTEKSTS:

ASV kopš 1.jūnija sāka piemērot ievedmuitu ES eksportētajam alumīnijam un tēraudam 6,4 miljardu eiro apmērā. Tarifi vērsti arī pret Ķīnu, Kanādu, Meksiku un citiem tradicionāli ASV sabiedrotajiem. ES ieviesa atbildes tarifus, un tas notika laikā, kad vēl lielāks tirdzniecības konflikts ASV izveidojies ar Ķīnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti