Pusdiena

Partijas nesteidz iesniegt deputātu kandidātu sarakstus

Pusdiena

Pusdiena 19.07.2018

Junkera plānā izdevies piesaistīt 335 miljardus eiro papildu investīcijas

Junkera plānā izdevies piesaistīt 335 miljardus eiro papildu investīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Stratēģisko investīciju fonds jeb tā dēvētais Junkera plāns ir spējis sasniegt savu sākotnēji izvirzīto mērķi un piesaistīt vairāk nekā 300 miljardu lielas investīcijas. Par to šonedēļ paziņoja Eiropas Komisija un Eiropas Investīciju banka. Latvija atrodas devītajā vietā starp Eiropas Savienības valstīm pēc piesaistīto investīciju apjoma, tomēr Igaunija un Lietuva mūs apsteidz.

Investīciju plāns bija viens no galvenajiem Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera  priekšvēlēšanu kampaņas solījumiem. Atšķirībā no ierastiem Eiropas Savienības fondiem, kas nav jāatmaksā, šis ir aizdevums uz izdevīgiem procentiem, kas ar laiku ir jāatdod.

"Eiropas Investīciju fonds (kas iepriekš bija pazīstams kā Junkera plāns, jo tad visi domāja, ka nekas no tā neizdosies) ir palīdzējis piesaistīt 335 miljardus eiro papildu investīciju. Tas parāda, ka investīciju plāna pamatuzbūve jau no paša sākuma bija pareiza, jo šāds iznākums bija iekļauts jau mūsu darba hipotēzē," teica Junkers.

Statistika liecina, ka Latvija no Eiropas Stratēģisko investīciju fonda trīs gadu laikā ir saņēmusi 210 miljonus eiro.

Un tā kā šī fonda aizdevums sedz ne vairāk kā pusi no projekta izmaksām, tad kopējais investīciju apjoms mūsu valstī sasniegs nepilnus 760 miljonus eiro. Tas ierindo Latviju devītajā vietā pēc investīciju apjoma pret iekšzemes kopproduktu. Pirmajā vietā ir Grieķija, bet otrajā un trešajā ir Igaunija un Lietuva. 

Divi lielākie projekti, kas Latvijā īstenoti ar Eiropas Stratēģisko investīciju fonda atbalstu, ir Latvijas Universitātes jaunais zinātnes un mācību centrs, kā arī 20 zemās grīdas tramvaji Rīgā.

Eiropas Savienība plāno šo aizdevumu programmu turpināt arī pēc 2020. gada, pasvītroja Eiropas Investīciju bankas vadītājs Verners Hojers:

"Eiropas galvenais izaicinājums šobrīd ir tās loma pasaulē. Te ir runa par konkurētspēju, produktivitāti un izaugsmi. Un tās ir jomas, kurās mēs atpaliekam. Aizvadītos desmit gadus mēs galvenokārt esam koncentrējušies uz iekšējām problēmām un neesam pietiekami investējuši pētniecībā, attīstībā, inovācijās un izglītībā. Te parādās jauns izaicinājums, ko Eiropas Komisija plāno risināt ar nākamo Eiropas Savienības investīciju plānu.” 

Lai gan vislielākās summas no Stratēģisko investīciju fonda līdz šim ir saņēmušas tādas valstis kā Spānija, Grieķija un Itālija, Briseles veiktie aprēķini sola, ka mūsu reģions vislielāko ieguvumu no šīm investīcijām varētu saņemt ilgtermiņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti