Junkera investīciju plāns paredz 315 miljardu eiro iepludināšanu ES ekonomikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar pārliecinošu balsu vairākumu – vairāk nekā 460 deputātu balsīm – Eiropas Parlaments atbalstījis tā dēvēto Junkera investīciju plānu, kas paredz aptuveni 315 miljardu eiro iepludināšanu Eiropas Savienības (ES) ekonomikā. Vienošanās par šo plānu bija viena no Latvijas prezidentūras Eiropas padomē prioritātēm.

Eiropas Parlamenta deputāti šonedēļ atbalstījuši pērnā gada nogalē pieteikto tā dēvēto Junkera plānu. Plānots, ka Eiropas Stratēģisko investīciju fonds sāks darboties vēl šoruden. Eiropas Parlamenta debates par plāna apstiprināšanu izvērtās visai spraigas.

''Nav brīnums, ka esam satraukti. Šis ir liels, šis ir svarīgs lēmums. Eiropa piedzīvo masveida investīciju trūkumu, investīciju plaisas „dziļums” sasniedz 200 līdz 300 miljardus gadā. Tās ir pašas pieticīgākās Eiropas Komisijas aplēses. Mēs atbalstām šo priekšlikumu nevis tādēļ, ka mēs uzskatām, ka ar to būs gana, bet tāpēc, ka uzskatām to par soli pareizā virzienā, ja spēsim to pareizi izmantot,” tā debatēs sacīja sociāldemokrātu grupu pārstāvošais deputāts Udo Būlmans, kurš bija viens no ziņotājiem par šo jautājumu.

Eiropas Komisijas viceprezidents Jirki Katainens, kurš šā mēneša sākumā, viesojoties Latvijā,  uzsvēra, ka dalībvalstu ieguvumi būs atkarīgi no privātā sektora aktivitātes, uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus, atgādināja:

„Eiropā nav vērojams likviditātes trūkums - privātajā sektorā ir daudz naudas, daudz likviditātes. Bet ir arī daudz iemeslu, kādēļ šī likviditāte netiek izmantota produktīvām investīcijām reālajā ekonomikā. Viens no iemesliem ir riska finansējuma trūkums un tieši to tagad piedāvās Eiropas Stratēģisko investīciju fonds.”

„Mēs Eiropas Savienībā esam pārslēgušies no fokusēšanās uz izdevumu samazināšanu uz investīcijām,” Eiropas Parlamenta deputāte Katlīna fon Brempta šo plānu raksturo kā pavērsienu pēdējos gados valdošajā domāšanas veidā.

Tikmēr Eiropas Parlamenta „zaļos” pārstāvošais Paskāls Djurā kārtējo reizi kritizēja Junkera plānu:

„Junkera plāns nav investīciju plāns. Tas ir komunikācijas plāns.”

Eiropas Parlamenta deputāti jau iepriekš apšaubījuši, vai, īstenojot tā dēvēto Junkera plānu, kas paredz Eiropas Stratēģisko investīciju fonda izveidi, izdosies panākt tā pieteicēju mērķi – aptuveni 315 miljardus eiro lielas investīcijas reālajā ekonomikā. Atbilstoši plānam, lielākā daļa no šīs summas – ap 240 miljardiem eiro – tiks ieguldīti ilgtermiņa investīcijās, bet aptuveni 75 miljardi tiks ieguldīti mazajos un vidējos uzņēmumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti