Jūnijā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 0,3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2019. gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. Produkcijas apjoms apstrādes rūpniecībā samazinājās par 2,3%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,3% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 8,3%.

Joprojām būtisks ražošanas apjoma kritums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 34,9%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 20,7%, apģērbu ražošanā – par 19,4% un tekstilizstrādājumu ražošanā – par 16,4%. Produkcijas izlaide samazinājās arī divās no trim pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (par 1,9%) un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (par 8,9%). Savukārt pārtikas produktu ražošana saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

Lai gan jūnijā apstrādes rūpniecību joprojām negatīvi ietekmēja Covid-19 krīze, tomēr šī ietekme, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, samazinājās. Produkcijas izlaide pieauga gandrīz trešdaļai apstrādes rūpniecības nozaru, tai skaitā nozīmīgākais ražošanas apjoma kāpums bija farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, citu transportlīdzekļu ražošanā un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā. Apstrādes rūpniecības produkcijas pieaugums bija arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 21,8%, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 3% un elektrisko iekārtu ražošanā – par 1,6%.

2020. gada jūnijā, salīdzinot ar 2020. gada maiju, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 7,5%. To ietekmēja apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā – par 4,5%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,1% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 24,3%. 

2020. gada jūnijā, salīdzinot ar 2019. gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 0,1%. Apgrozījuma kritums bija vietējā tirgū par 3,7%, savukārt eksportā kāpums par 2% (tai skaitā eirozonā – par 1,4%, ārpus eirozonas – par 2,6%).

2020. gada jūnijā, salīdzinot ar 2020. gada maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 6,6 %. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 2,6% un eksportā – par 8,8% (tai skaitā eirozonā – par 5,3%, ārpus eirozonas – par 11,6%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti