Jūlijā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 2,9%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās šī gada jūlijā, salīdzinot ar 2021. gada jūliju, samazinājies par 2,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ražošanas apjoma kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē par 24,4% (būtiski samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem) un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,1%. Savukārt produkcijas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,6%.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, ražošanas apjoma kritums bija pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mēbeles – par 8,3%, pārtikas produktu ražošanā – par 2,4% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 3,6%. Produkcijas izlaide samazinājās arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 10,2%, ķīmisko vielu un preparātu ražošanā – par 13,7% un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 14,9%. 

Savukārt produkcijas izlaide pieauga tekstilizstrādājumu ražošanā – par 31,7%, farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 26,9% un automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā – par 19,5%.

Šī gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,2%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 0,7% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 7,8%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kāpums par 5,4%.

 

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2022. gada jūlijā, salīdzinot ar 2021. gada jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 14,8%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 14,1% un eksportā – par 15,2% (tai skaitā eirozonā – par 19,5%, ārpus eirozonas – par 11,9%).

2022. gada jūlijā, salīdzinot ar 2022. gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 3,8%. Apgrozījums eksportā pieauga par 6,2% (tai skaitā eirozonā – par 0,8% un ārpus eirozonas – par 10,8%), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,8%.

Publicētie dati nākamajos mēnešos var tikt precizēti, ja tiks iegūta papildu informācija no uzņēmumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti