Jūlijā par zemas vērtības pirkumiem internetā ārpus ES ar PVN iekasēti teju 704 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par precēm, kuru vērtība ir līdz 22 eiro, ko Latvijas iedzīvotāji iegādājušies interneta veikalos ārpus Eiropas Savienības (ES), jūlijā iekasēti gandrīz 704 000 eiro pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Saskaņā ar jauno kārtību, kas stājās spēkā šā gada 1. jūlijā, nodoklis jāmaksā no pirmā centa. Iepriekš PVN tika aprēķināts precēm ar vērtību virs 22 eiro. Turklāt katrs šāds sūtījums pirms saņemšanas ir jādeklarē. Sākotnēji tas iedzīvotājiem sagādāja grūtības, taču patlaban situācija esot stabilizējusies, norādīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un VAS “Latvijas pasts” pārstāvji.

1. jūlijs sagādāja sarežģījumus daudziem Latvijas iedzīvotājiem, kas trešo valstu interneta veikalos pasūtīja preces ar vērtību līdz 22 eiro. Saskaņā ar jauno kārtību šādas preces ir jādeklarē un par tām jāsamaksā PVN. Tādējādi jūlijā iekasēti vairāk nekā 704 000 eiro.  

VID Muitas pārvaldes Muitošanas metodikas daļas vadītāja Irēna Knoka norādīja: “Kopā tā iekasēta summa sanāk diezgan ievērojama. Tas arī patiesība pierāda to, ka Eiropas Savienības nostāja par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu zemas vērības sūtījumiem bija jāpadara nedaudz stingrāka.” 

Sākumā pasta operatoriem bija grūti apstrādāt šādus sūtījumus, jo pietrūka datu no trešajām valstīm.  

Uzņēmuma “Latvijas pasts” valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns skaidroja: “Ne vienmēr šie dati bija. Bija liela daļa, kur trūka. Bija neprecīzi [dati]. Līdz ar to izaicinājumu bija ļoti daudz. Šobrīd situācija ir, protams, krietni stabilizējusies.” 

Jūlijā par jauno atmuitošanas kārtību VID sniedzis vairāk nekā 5000 konsultāciju, augustā – nedaudz vairāk par 3000. 

Mazāk grūtību ir tad, ja preces pasūta trešās valsts interneta veikalā, kas ir reģistrējies jebkuras ES dalībvalsts importa vienas pieturas aģentūras portālā jeb tā sauktajā IOSS sistēmā. 

“Faktiski šobrīd, piemēram, “AliExpress” – ja cilvēks kaut ko pērk, tad viņš PVN samaksā uzreiz pirkuma brīdī un pēc tam šo sūtījumu saņem  ierastajā kārtībā, kā tas bija iepriekš, ja tas ir līdz 150 eiro,” sacīja Vilcāns.   

Taču reizēm dati, ko tiešsaistes tirgotāji iesniedz IOSS platformā, ir nekvalitatīvi. 

VID pārstāve Knoka atzīmēja: “Tā rezultātā nevar sūtījumu atmuitot un saņēmējam ir jāizvēlas: vai nu atteikties no sūtījuma, vai arī to atmuitot, atkārtoti samaksājot pievienotās vērtības nodokli, bet to samaksājot jau muitai, nevis interneta platformai.”

Lai šādos gadījumos atgūtu pārmaksāto naudu, VID iesaka vērsties pie attiecīgā tiešsaistes tirgotāja. 

KONTEKSTS:

No 2021.gada 1. jūlija par visām precēm, ko cilvēki iegādājušies internetveikalos un saņem sūtījumos no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā (ES), jāpilda deklarācija un jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) jau no pirmā centa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti