Jūlijā Latvijā deflācija 0,3%; gada laikā patēriņa cenas pieaug par 0,3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,3%. Savukārt vidējais patēriņa cenu līmenis šogad jūlijā, salīdzinot pērno gadu, palielinājās par 0,3%, norāda Centrālajā statistikas pārvaldē.

Precēm cenas pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem par 0,1%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājies par 0,8%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūlijā, salīdzinot ar pērno gadu, bija cenu kāpumam pārtikai, alkoholam un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam sakaru pakalpojumiem un ar mājokļa uzturēšanu saistītajiem izdevumiem.

Pārtikas grupā cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem (+19,1%), svaigai gaļai (+4,8%), zivīm un zivju izstrādājumiem (+4,1%), savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams olām (-16,4%), tējai un kafijai ( 7,1%).

Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 3,1%, bet tabakas izstrādājumi – par 3,5%.
Sakaru pakalpojumi gada laikā kļuva par 5,7% lētāki, ko ietekmēja galvenokārt mobilo telekomunikāciju un interneta pieslēguma cenu samazinājums.

Gada laikā nedaudz samazinājās mājokļa uzturēšanas cenas, ko galvenokārt ietekmēja tarifu kritums siltumenerģijai par 7,1% un dabasgāzei – par 6,5%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija medikamentiem, degvielai un personīgās aprūpes precēm. Lētāki kļuva apavi, automašīnu iegāde, automašīnu rezerves daļas un piederumi.

Jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,3%. Precēm cenas samazinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem palielinājās par 0,6%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem, pārtikai, kā arī cenu kāpumam transportlīdzekļiem un ar tiem saistītajām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai.

Turpinoties vasaras sezonas izpārdošanām, apģērbiem cenas samazinājās par 6,4% un apaviem – par 8,5%.

Sezonālu faktoru ietekmē dārzeņu cenas samazinājās vidēji par 14,3%. Lētāka kļuva maize un graudaugu izstrādājumi (-1,2%), kā arī tēja un kafija (-2,9%). Salīdzinot ar jūniju, cenas pieauga kartupeļiem (+18,9%), pienam un piena produktiem (+1,2%) un svaigai gaļai (+0,6%).

Cenas palielinājās degvielai (+1,4%), pasažieru jūras transporta pakalpojumiem (+14,9%) un pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem (+2,5%).

Noslēdzoties akcijām, jūlijā cenas palielinājās alum par 5,7% un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem – par 1,1%.

Mainoties dabasgāzes tarifiem, kas tiek pārskatīti divreiz gadā – 1.janvārī un 1.jūlijā, cenas samazinājās siltumenerģijai un dabas gāzei. Savukārt cenas palielinājās sanatoriju, tūrisma un viesnīcu pakalpojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti