Jūlija beigās vairākās profesijās novērojams mazāks pabalstu saņēmēju īpatsvars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kopumā valstī no 2016.gada jūlija līdz 2017.gada jūlijam pabalstu saņēmēju īpatsvars nav mainījies, tomēr vairākās profesijās var novērot, ka šā gada jūlija beigās, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir mazāks pabalstu saņēmēju īpatsvars, aģentūru LETA informēja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

No aprīļa mainījušies nosacījumi, lai iegūtu tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu. Personām, kuras bezdarbnieka statusu ieguva, sākot no aprīļa, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir, ja par viņām sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veiktas vai bija jāveic 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Savukārt personām, kurām bezdarbnieka statusu Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) būs piešķīrusi līdz 31.martam, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu tiks noteiktas tāpat kā iepriekš, līdz ar to tiesības uz pabalstu būs, ja iemaksas bezdarba apdrošināšanai veiktas vai bija jāveic deviņus mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā.

NVA norādīja, ka profesijās, kurām raksturīga sezonalitāte, jaunie bezdarbnieka pabalsta saņemšanas nosacījumi varētu ietekmēt bezdarbnieku skaitu, taču to, cik lielā mērā, precīzi šobrīd noteikt nevar. Profesijas, uz kurām arī vairāk attiecināmi jaunie bezdarbnieka pabalsta saņemšanas nosacījumi, piemēram, būvniecībā, ceļu būvē un mežistrāde, ir tās, pēc kurām vasaras un rudens sezonā ir liels pieprasījums, turklāt bezdarbnieku skaits vairākās profesijās samazinās arī, bezdarbniekiem iekārtojoties darbā.

Mazāks pabalstu saņēmēju īpatsvars ir arī tajās profesijas, kurās novērota sezonas darba īpatnību izmantošana bezdarbnieka pabalsta saņemšanai. "Runa ir par bezdarbniekiem, kas iepriekšējai sezonas beidzoties, bija reģistrējušies NVA, bet sezonai atsākoties, atkal atgriezās pie tā paša darba devēja. Tas nozīmē, ka NVA turpina reģistrēties arī tādi bezdarbnieki, kas agrāk saņemtu pabalstu, bet jaunie bezdarbnieka pabalsta saņemšanas nosacījumi viņiem pabalsta saņemšanu liedz," norāda aģentūrā.

Pabalstu saņēmēju īpatsvars samazinājies tādās profesijās kā būvnieks, izstrādājumu marķētājs, būvdarbu vadītājs, remotatslēdznieks, ekskavatora vadītājs, bufetes pārdevējs, apdares darbu strādnieks, santehniķis, vadītājs, kā arī asistents personām ar invaliditāti.

Vienlaikus NVA norāda, ka patlaban sezonas darbi vēl nav noslēgušies, līdz ar to ietekme, kas saistīta ar izmaiņām likumdošanā, spilgtāk būs skatāma ziemas mēnešos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti