Joprojām valda nevienprātība par katalizatoru pārstrādes rūpnīcu Grobiņā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Joprojām valda nevienprātība par katalizatoru pārstrādes rūpnīcas būvniecību Grobiņas novadā. Liepājas un Dienvidkurzemes pašvaldības ir aicinājušas līgumu ar attīstītāju "Par apbūves tiesību piešķiršanu" lauzt, jo pret šādas rūpnīcas būvēšanu iebilst iedzīvotāji. Tikmēr attīstītājs SIA "VNimo services" turpinās gaidīt ietekmes uz vidi novērtējumu un saka, ka tiek diskriditēta labas pārvaldības prakse.

Joprojām valda nevienprātība par katalizatoru pārstrādes rūpnīcu Grobiņā
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

Dienvidkurzemes novadā iedzīvotāji jau divreiz piketējuši pret iespējamo katalizatoru pārstādes ražotnes būvniecību un jau tad pašvaldība kļuva piesardzīga. Bažas turpināja augt augumā. Dienvidkurzemes novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Vārna skaidroja, ka projekta attīstītāji solījuši dažādus labumus iedzīvotājiem, atpūtas laukumus bērniem un citus, tomēr kopējais sabiedrības noskaņojums nav atbalstošs.

"Gājis tādā negatīvā gaisotnē no iedzīvotājiem.

Mēs aicinām uzņēmumu izvērtēt iespēju varbūt atteikties no šīs ieceres un lauzt līgumu, ciešot mazākus zaudējumus, nekā tad, ja šis līgums kaut kad tiktu lauzts vienpusēji no mūsu puses.

Sākotnējais līgums, uz kura pamata uzņēmējs taisīja šo ietekmes uz vidi novērtējumu un rīkoja sabiedrisko apspriešanu, ir normāls process jebkurai iecerei, tas ir veiksmīgs vai neveiksmīgs. Ietekmei uz vidi mēs vēl rezultātus nezinām, bet, runājot par sabiedrību – tas jau ir neveiksmīgs," sacīja Vārna.

Apbūves tiesību līgums tika noslēgts pagājuša gada sākumā. Atkritumu poligona "Liepājas RAS" valdes loceklis Normunds Niedols skaidroja, ka sarunas ar projekta attīstītāju ir notikušas, taču tām nav reāla iznākuma un vienošanās par abpusēju līguma izbeigšanu nav panākta.

"Par šo projektu ir diezgan liels iedzīvotāju spiediens uz pašvaldību, arī uz mums. Jebkura apspriešana beidzas ar šī projekta apspriešanu," teica Niedols.

Viņš uzskata, ka daļēji šī nesaprašanās ir saistīta tieši ar attīstītāja nespēju atklāti komunicēt ar iedzīvotājiem.

"Akmens viņu dārziņā, jo – kas vēl labāk var veikt izskaidrošanu, ja ne paši šī projekta iecerētāji un attīstītāji.

Daudz ir tādu jautājumu, uz kuriem attīstītājs tieši neatbild, piemēram, par investīciju avotu, par investīcijām vides aizsardzībā.

Manuprāt, šīm atbildēm ir jābūt pārliecinošākām, tad arī, iespējams, mainītos cilvēku attieksme," sprieda Niedols.

Pretējās domās ir paši attīstītāji, jo uzskata, ka notikušas sarunas ar iedzīvotājiem, solīts veidot iedzīvotāju iniciatīvu fondu, kam tiktu ziedota nauda, un tamlīdzīgi.

"Man tas liekas absolūti nepieņemami gan no "Liepājas RAS", gan no pašvaldības puses. Pirmkārt, tam nav nekāda pamata, līguma saistības mēs pildām. Pats galvenais, ka šo projektu nav apstiprinājis Vides pārraudzības valsts birojs. Nav nekāda noslēguma, vai projekts ir akceptēts no valsts galvenās iestādes puses," teica katalizatoru rūpnīcas attīstītājs SIA "VNimo Services" valdes loceklis Mārtiņš Berķis-Bergs.

Projekta attīstītājs pauž pārliecību, ka ietekmes uz vidi novērtējums uzņēmumam būs pozitīvs, kaut arī noteikti būšot ieteikumi, cerot ka arī pašvaldības deputāti ieceri atbalstīs. Iedzīvotāju aktivitātes, viņaprāt, ir dezinformācijas kampaņa.

"Paziņojām, ja būs negatīvs lēmums un mūs noraidīs, skaidrs, ka mēs pieprasīsim kompensāciju par mūsu ieguldīto naudu – tie līdz šim brīdim ir apmēram 200 000 eiro."

Atkrituma poligona teritorijā, pārstrādājot katalizatorus, iegūtu cēlmetālu, dzelzs un vanādija sakausējumu – ferovanādiju, to plānots eksportēt, bet pats pārstrādes veids notikšot pēc bezatlikuma principa, skaidroja attīstītājs.

Vides pārraudzības valsts biroja sagatavotais atzinums par ietekmi uz vidi un novērtējuma ziņojums varētu būt zināms tuvāko mēnešu laikā. Iepriekš tika prognozēts, ka iznākums būs skaidrs jau pagājušā gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti