Joprojām neskaidrība par gaidāmo elektrības cenu pieaugumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Joprojām nav zināms, kad un par cik sadārdzināsies elektrība mājsaimniecībām. "Latvenergo" gaida, kamēr Ekonomikas ministrija atradīs risinājumu obligātās iepirkuma komponentes (OIK) ietekmes mazināšanai, kā arī veidu, kā atbalstīt maznodrošinātos. Eksperti uzskata, ka iepriekš izskanējušās runas par ievērojamo elektrības cenas kāpumu bijušas pārspīlētas, lai gan ir skaidrs, ka lētāka elektrība nekļūs.

Lai gan jau no 1.aprīļa paaugstināta OIK cena, mājsaimniecības to nav izjutušas, jo elektrības tarifi palikuši nemainīgi. Izskanējuši minējumi, ka elektrības cena varētu pieaugt par 20% un piecu gadu laikā pat par 60%.

Tomēr „Providus” pētnieks un enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš ir pārliecināts, ka šie minējumi ir krietni pārspīlēti. „Citi nozares spēlētāji vai eksperti, konsultanti, kuri nepārstāv tieši Ekonomikas ministriju, uzskata, ka cenu kāpums, kas tika prognozēts līdz 2020.gadam, ka tas ir pārspīlēts. Un ir pierādījumi tam, ka izaugsme cenām būs, bet tā būs krietni pieticīgāka,” norāda Āboltiņš.

„Latvenergo” preses sekretāre Ivita Bidere norāda, ka "Latvenergo" gaida, kādus lēmumus pieņems Ekonomikas ministrija. „Izmaksu izmaņiņas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem. Pirmkārt, no valstiski pieņemtiem lēmumiem par OIK atbalsta mehānisma pārveidi, kā arī atbalsta iespējām sociāli mazaizsargātiem iedzīvotājiem. Jo līdz šim sociālā atbalsta lomu pildījis „Latvenergo”, tas ir bijis „Latvenergo” starta tarifs ar subsīdijām 20 miljonu latu apmērā. Taču tirgus atvēršanas vai jauna tarifa noteikšanas gadījumā tas vairs nebūs iespējams,” skaidro Bidere.

"Latvenergo" pārstāve nedomā, ka jau rudenī elektrības cenas varētu kāpt, jo pagaidām ir pārāk daudz nezināmo: „Atkarībā no tā, cik ātri, cik strauji notiks šo faktoru virzība. Atkarīgs arī no tā, kādi varētu būt lēmumi par iespējamu elektroenerģijas tirgus atvēršanu. Visticamāk, tas nav šī gada jautājums.”

Ekonomikas ministrija sociāli neaizsargāto grupu atbalstam piedāvā veidot īpašu fondu, lai OIK ietekme nebūtu tik ļoti jūtama. „Ekonomikas ministrija piedāvāja arī fondā novirzīt dividendes, ko „Latvenergo” iemaksā valsts budžetā, bet šis jautājums mums ir nesaskaņots ar Finanšu ministriju, jo viņi kā budžeta veidotāji, acīmredzot, rēķinās ar to, ka „Latvenergo” dividendes budžetā tiek ieskaitītas un izmantotas citiem mērķiem,” atzīmēja ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands.

Tikmēr iedzīvotāji ar bažām gaida brīdi, kad elektrības cena sāks celties. Aptauju dati liecina, ka tikai 30% iedzīvotāju lielāks elektrības rēķins neliktu atteikties no citu svarīgu lietu iegādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti