JKP un Nacionālās apvienības iebildes nobremzē nodokļu reformas virzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) un Nacionālā apvienība neatbalsta Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto nodokļu reformu, tādēļ diskusijas par to vēl turpināsies.

JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns preses konferencē pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem norādīja, ka, viņaprāt, nedrīkst palielināt nodokļu slogu recesijas apstākļos, ko izraisījuši Covid-19 ierobežojumi. Bordāns norādīja, ka joprojām nav saņemta arī FM atbilde par iespējamām izmaiņām nekustamā īpašuma nodoklī.

Saeimas deputāte Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība (NA)) stāstīja, ka arī viņas pārstāvētais politiskais spēks neatbalsta FM piedāvājumu, jo finansējuma palielinājumu nedrīkst īstenot uz pašu neaizsargātāko (ģimeņu ar bērniem un zemo algu pelnītāju) rēķina. NA nav apmierināta arī ar autoratlīdzību likvidēšanu, īpaši apstākļos, kad radošajām personām būs īpaši grūti atgūties no Covid-19 krīzes.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka diskusijas par reformu turpināsies, tādējādi FM informatīvais ziņojums par reformu šonedēļ valdībā netiks skatīts. Arī premjeram nav pieņemams, ka pēc reformas situācija ģimenēm ar bērniem kļūst sliktāka. Valdības vadītājs arī norādīja, ka turpināsies diskusijas par iespēju vēl "atslogot mazāko algu saņēmējus". Kariņš norādīja, ka tiks izskatīti dažādi modeļi, kā nodrošināt naudu veselības aprūpei.

Premjers arī uzsvēra, ka pašlaik izmaiņas nekustamā īpašuma nodoklī nav plānotas. Pašlaik nodoklis esot iesaldēts līdz 2022. gadam, bet, pēc valdības vadītāja domām, termiņu vajadzētu pagarināt, lai sabiedrībai ir skaidrs, ka izmaiņas nav paredzamas.

 "Šis [nekustamā īpašuma nodoklis] nav tas nodoklis, ko izskatīs, lai palielinātu budžeta ieņēmumus," norādīja Kariņš.

Viņš sacīja, ka ir jāstrādā, lai pārdalītu budžeta iekšējos resursus.

KONTEKSTS:

FM rosinājusi vairākas izmaiņas gan darbaspēka, gan citos nodokļos, kas veselības aprūpes finansēšanai nākamgad dotu papildu 180,8 miljonus eiro. Galvenokārt naudu plānots iegūt no iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdales, kas būtiski samazinātu pašvaldību ieņēmumus. Vēl nodokļi pieaugtu dažādos nestandarta režīmos strādājošajiem. Nodokļu izmaiņas plānots ieviest trīs posmos – laikā no 2021. līdz 2023. gadam.

FM diskusijai valdībā iesniegusi informatīvo ziņojumu par nodokļu politikas attīstības virzieniem valsts sociālās un veselības apdrošināšanas ilgtspējas veicināšanai.

Par FM piedāvājumu nodokļu izmaiņām jau iepriekš izskanējuši pretrunīgi viedokļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti