Dienas ziņas

Ziemeļvidzemē ogotāji un sēņotāji nopelna mazāk nekā pērn

Dienas ziņas

Papildina Usmas ezera zivju resursus

Jaunieši iepazīst uzņēmējdarbības vidi

Jelgavas skolēni iepazīstas ar uzņēmējdarbības praksi īpašā nometnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Talantīgi cilvēki popularizē valsti, bet uzņēmēji to veido. Tā ir viena no atziņām, ko šonedēļ dzirdēja astoņpadsmit vidusskolēni no Jelgavas un apkārtnes, kuri piedalās uzņēmējdarbības uzsākšanas nometnē.  

Jaunieši mācās komercnovirziena klasēs un darbojas skolēnu mācību uzņēmumos, bet nometne ir iespēja satikt līdzīgi domājošos un iepazīt reālo uzņēmējdarbības vidi.  

Viņi visi ir vidusskolēni, kas nākotnē iecerējuši kļūt par uzņēmējiem. Ceturtdienas rītā nometnes dalībnieki ieradušies iepazīt biznesa vidi daudznozaru saimniecībā ''Mežacīruļi''.  Spīdolas ģimnāzijas ekonomikas skolotāja Inta Jorniņa uzsver, ka šī nometne ir veids, kā skolēniem būtu jāmāca ekonomika arī ikdienā.

“Ekonomikā mēs pārāk daudz mācām teoriju un pārāk maz mācām praksi, bet praksi var redzēt tikai tad, kad skolēns iziet ārpus skolas, vai uzņēmējs atnāk ciemos, vai skolēns pats mēģina kaut ko darīt. Un, ja tā būtu, tad ekonomikai būtu daudz lielāka jēga skolas sistēmā,” uzskata Joriņa.

Daudzi no nometnes dalībniekiem pirmo biznesa pieredzi jau ieguvuši skolēnu mācību uzņēmumos. Jaunieši atzīst, ka apskatīt plašo saimniecību bijis ļoti interesanti, tomēr savu nākotni saistīt ar lauksaimniecību gan vēlas vien retais.

“Es esmu domājusi par sociālatbildīgu uzņēmējdarbību, jo mūsdienās tas ir ļoti aktuāli. Gan pelnīt naudu, gan tādā veidā palīdzot cilvēkiem,” saka nometnes dalībniece Laura Jurevica.

“Es domāju, ka, visticamāk, Latvijā būtu tas pats labākais - eksportēt, jo kā nekā es esmu savas valsts patriots, turklāt es esmu pētījis Latvijas tirgu un mums trūkst kokapstrādes uzņēmumu,” par saviem plāniem saka nometnes dalībnieks Roberts Fadejevs.

“Mežacīruļu” saimnieks Juris Cīrulis teic, ka statistika liecinot - pasaulē tikai 3% -5% cilvēku kļūstot par uzņēmējiem, tāpēc jāpriecājas, ka šajā vecumā jauniešiem ir mērķis, un nav tik svarīgi, kādu biznesa nišu viņi nākotnē izvēlēsies.

“Neatlaidība un mērķa sasniegšanas griba ir ārkārtīgi svarīga,” saka Juris Cīrulis.

Nometnes laikā jaunieši strādā arī pie sociālo projektu izveides, prezentē savas biznesa idejas, kā arī iepazīstas ar vairākiem labās prakses piemēriem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti