Dienas ziņas

Augstskolas reģionos saņem mazāk studētgribētāju pieteikumu

Dienas ziņas

Mežsaimnieki diskutē par dzīvnieku postījumiem

Kaigu purvā iecerēts būvēt vēja parku

Jelgavas novadā izstrādātajā Kaigu purvā grib būvēt vēja parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jelgavas novada vietējais kūdras izstrādātājs SIA "Laflora" iecerējis Kaigu purvā būvēt vēja elektrostaciju parku. Šonedēļ, 3. jūlijā, iecere apspriesta ar vietējiem iedzīvotājiem Līvbērzē.

“Laflora” valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks par vēja parka ieceri
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

SIA “Laflora” valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks intervijā Latvijas Radio pastāstīja, ka uzņēmums jau daudzus gadus nodarbojas ar vietējās kūdras ieguvi un pārstrādi.

“Mēs apsaimniekojam pietiekami lielas platības. Un Kaigu purvā izsenis ir kūdras ieguves vieta. Un tagad ir laiks domāt par citu izmantošanas veidu – kā šo platību, kas ir pie 1000 hektāriem, rekultivēt, iedot purvam nākošo elpu. No vienas puses, tā ir ogu audzēšana un mežsaimniecība, bet, no otras puses, varētu izmantot vēja enerģiju,” sacīja Ameriks.

Pašlaik vēja parka iecerē maksimāli ir 22 vēja elektrostacijas. Uzņēmumā necer uz kādu valsts atbalstu vai subsīdijām. Paredzēts, ka elektrostacijas kopā ar rotoru sasniegs vismaz 200 metru augstumu un kopā saražotu ap 4% no Latvijas patērētā elektroenerģijas daudzuma. 

Šobrīd gan iecere ir tikai sākuma stadijā – iezīmējušās teritorijas aprises un staciju maksimālais skaits. Lai apzinātu iespējamos riskus, ieceri pēta ornitologi.

Šonedēļ ar ieceri Līvbērzē tika iepazīstināti vietējie iedzīvotāji un zemes īpašnieki. Saskaņā ar uzņēmēja teikto saruna notika konstruktīvā gaisotnē. Iedzīvotājus interesēja infrastruktūras jautājumi, iespējamā ietekme. "Laflora" sola turpināt sniegt informāciju vietējiem iedzīvotājiem.

Nākamā apspriede gaidāma pēc tam, kad savu viedokli būs izteikuši eksperti.

Elektroenerģijas nodošanai kopējā tīklā, plānots izbūvēt jaunu elektropārvades kabeļa līniju, kas tiks pieslēgta Jelgavas pilsētā esošajai apakšstacijai.  Izpētes teritorijas tiešā tuvumā pārsvarā ir mežs, bet tuvākā apdzīvotā vieta ir Ruduļciems. Šī ciema iedzīvotāji sākotnējā sabiedriskajā apspriešanā "arī pauda vislielākās bažas par uzņēmuma ieceri.

"Mēs dzīvojam Ruduļciemā, tas ir 500 m no tā parka zonas. Tā skaņa, vibrācija, un vēl svarīgs jautājums, ja mēs gribēsim pārvākties un pārdot šo īpašumu, vai kāds to gribēs nopirkt. Jo diez vai kāds gribēs dzīvot blakus ģeneratoriem," teicis Ruduļciema iedzīvotājs Antons.

Savukārt tuvumā esošos uzņēmējus uztrauc ceļi vēja parka būvniecības laikā. "Tā kā zemes gabalam pa vidu iet ceļš, mūs interesē infrastruktūra. Vai tiks izmantots mūsu ceļš vai tiks izbūvēts kas jauns?" tā SIA''Lode'' juriste Lilija Galle Muša.

Projekta attīstītājs gan sola, ka infrastruktūra tikšot gan pilnveidota, gan izbūvēta no jauna. Cik liels finansējums nepieciešams projekta īstenošanai pašreiz netiek atklāts.Visticamāk, gan tikšot veidots kopuzņēmums ar kādu potenciālo sadarbības partneri.

Savus iebildumus un ieteikumus par paredzēto vēja parka izveidi ikviens interesents līdz 10. jūlijam var iesniegt Vides pārraudzības Valsts birojā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti