Dienas ziņas

Par kompensācijām deputātiem dažādi viedokļi

Dienas ziņas

Skolas vēl gaida mācību materiālus un digitālos rīkus

Jelgavā siltuma ražošanā izmantos nepārstrādājamos atkritumus

Jelgavā siltuma ražošanā izmantos nepārstrādājamos atkritumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdztekus šķeldai siltuma ražošanā Jelgavā jau 2022.gada apkures sezonā paredzēts izmantot arī pārstrādātus nepārstrādājamos atkritumus. Uzņēmējs sola, ka tādējādi ne vien par 30000 tonnu gadā samazinātos apglabājamo atkritumu daudzums, bet būtiski saruktu arī apkures tarifs. Iecerei gan ir daudz pretinieku, kuri uzskata, ka dabai tiks nodarīts būtisks kaitējums.  

Siltuma radīšanai jelgavnieku dzīvokļos biomasas koģenerācijas stacijā kā kurināmais tiek izmantota šķelda, bet lokālajās katlu mājās aukstākajās dienās papildus tiek patērēta arī gāze.

Investējot līdz 5 miljoniem eiro, siltumražotājs SIA ''Fortum Latvia'' iecerējis modernizēt ražošanu un biomasas koģenerācijas stacijā, līdztekus šķeldai kā kurināmo izmantot pārstrādātus, atkārtotai pārstrādei nepiemērotus atkritumus.

“Mūsu projekts paredz būtiski samazināt atkritumu daudzumu, kas nonāk kā atkritumi poligonā, no kuriem nevar radīt citus otrreizējās izejvielas produktus, un atgūt no šiem atkritumiem enerģiju. Atkritumi ir kurināmais, varētu teikt bezmaksas, un, ja mēs 30% no kurināmā saņemam bez maksas, protams, mums ir dārgākas tehnoloģijas un ražošanas izmaksas, jo kurināmais ir ar zemu siltumspēju.

Bet tam noteikti būs ietekme uz siltumenerģijas tarifa samazināšanos,” skaidroja SIA ''Fortum Latvia'' valdes priekšsēdētājs Andris Vanags.

No 15. oktobra siltumražošanas modernizācijas projektam notiek ietekmes uz vidi novērtējuma sabiedriskā apspriešana, kas gan atbilstoši Covid-19 ierobežojumiem notiek attālināti, un līdz ar to ne visiem ir sasniedzama.

Pēc “Fortum” pasūtījuma veiktajā SKDS aptaujā, kurā piedalījušies 500 jelgavnieki, vairums atbalstījuši vai daļēji atbalstījuši jauno ieceri, tomēr netrūkst arī vienaldzīgo un ieceres pretinieku.

Jelgavnieks Elmārs klāstīja, ka šāda iecere nav īsti pieņemama, “no vienas puses – labi, bet no otras puses – kas tur gaisā izies, kādi tie filtri un tā”.

Vides pārraudzības valsts birojā, kuram jāvērtē ietekme uz vidi, skaidroja, ka tas ir pieļaujams kurināmā veids, ko regulē normatīvie akti.

“Ja darbība tiek veikta, ievērojot normatīvajos aktos noteikto, kā arī izvirzot savas specifiskās prasības, kuru dēļ arī tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums, tad šo darbību ir iespējams veikt tādā veidā, ka varētu uzskatīt, ka tā nerada pārmērīgu un nepieļaujamu ietekmi uz vidi,” skaidroja Vides pārraudzības valsts biroja Ietekmes uz vidi novērtējumu daļas vadītāja Iveta Jēgere.

Spriežot pēc Valsts atkritumu apsaimniekošanas plāna, kam šobrīd arī notiekot sabiedriskā apspriešana, gan varot secināt, ka nepārstrādājamo atkritumu samazināšanas nolūkos šāda tendence esot vērojama Eiropā kopumā. Izteikt savus iebildumus vai ieteikumus par “Fortum” ieceri iedzīvotāji varēs līdz 17. novembrim.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti