Dienas ziņas

ANO: miljoniem cilvēku cieš no bada

Dienas ziņas

VVD iejaukšanās nelīdz

Jelgavas biznesa inkubatorā liels pieteikumu skaits

Jelgavā biznesa inkubatora atbalstu saņems arī runājoši roku dezinfekcijas stendi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pagājušā gada rudens uzņemšanā Jelgavas biznesa inkubators saņēmis 50 biznesa ideju pieteikumus, bet šogad interesentu vēl krietni vairāk. Pirmoreiz pirms inkubācijas programmā savas biznesa idejas attīstīt pieteikušies arī seši diasporas pārstāvji. Starp Jelgavas biznesa inkubatora atbalsta saņēmējiem ir arī runājoši roku dezinfekcijas stendi. 

Neraugoties uz to, ka pandēmijas laikā Jelgavas biznesa inkubatorā klātienē reti kāds sastopams, klusums šeit ir visai nosacīts. Uzņēmējdarbība attīstās un arī šajā laikā pieaugusi interese par iekāpšanu ''biznesa kurpēs''.

"Kopumā gan apgrozījums, gan eksporta apjoms ir palielinājies, protams, ne tik strauji, kā mēs bijām to gaidījuši, bet jebkurā gadījumā, neskatoties uz pandēmiju, apjoms ir attīstījies, un arī ar pieteikumu skaitu ir ļoti līdzīgi. Grūti izskaidrot, kur tā kopējā sakritība ir. Vai ir kaut kāda kolerācija starp pandēmiju un pieteikumu skaitu, bet fakti liecina, ka pieteikumi pieaug, uzņēmēji attīstās un tā dinamika ir diezgan pozitīva," stāstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Jelgavas biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakevičs.

No 88 pieteikumiem 34 bija inkubācijas programmas atbalstam. Izturot konkursu ar vairāk nekā četriem dalībniekiem uz vienu vietu, starp septiņiem uzņemtajiem arī uzņēmums, kas izveidojis runājošos roku dezinfekcijas stendus.

"Pirmais iespaids bija, ka mēs to radīsim kādās 2–3 nedēļās, bet gala rezultāts diemžēl tik ātri nesanāca, un mums pagāja kāds pusgads, lai mēs nonāktu līdz tam, kur mēs esam šobrīd. Šobrīd svarīgs ir ātrums, lai mēs varētu šajā tirgū ieiet.

Mēs ticam, ka gan inkubatora kontakti, gan partneru tīkls spēs mums palīdzēt eksportā," stāstīja SIA "Lifetech Solutions" līdzīpašnieks Vilnis Krauze.

Pandēmijas laiks rosinājis arī dažādas citas biznesa idejas. Tā kādreizējais ātrslidotājs uzsācis longbordu  ražošanu, lai pēc ilgās sēdēšanas pie datoru ekrāniem mudinātu cilvēkus kārtīgi izkustēties. Pirms diviem gadiem izveidotais uzņēmums šobrīd jau sevi varot saukt par eksportējošu, bet inkubatora atbalsts nepieciešams, lai apjomus dubultotu un iegādātos jaunas ražošanas iekārtas.

"Mēs vēlamies izmantot daudz labākus un dabai draudzīgus izejmateriālus, pie kā mēs šobrīd strādājam, kas ir saistībā ar kaņepju šķiedrām un otrreiz pārstrādājamām plastmasām. Šobrīd mēs ražojam dēļus no Latvijas bērza," klāstīja SIA "Migla Boards" īpašnieks Tomass Bakēvics.

Pirmsinkubācijas programmā uzņemti 20 pretendenti, kuriem šogad pirmoreiz  pievienojušies arī seši dažādu valstu diasporas pārstāvji.

Dalībai pirmsinkubācijas programmā pieteikusies arī kādreizējā rīdziniece Anta Apkinare, kura dzīvo Turcijā. Anta strādājusi dažādus darbus, tostarp arī augļu tirdzniecības firmā, bet tagad izveidojusi savu augļu pitaiju siltumnīcu.

"Pūķa auglis, tā mēs varētu tulkot latviski. Man tas auglis ļoti piesaistīja, jo tas bija rozā krāsā, bet iekša balta ar tādām baltām sēkliņām," sacīja topošā uzņēmēja, Turcijas latviete Anta Apkinare.

Atgriezties Latvijā pavisam Anta gan nedomājot, tomēr kopā ar ģimeni vismaz četrus mēnešus gadā varētu pavadīt dzimtajā zemē. Latvija plānota arī kā viena no vietām, kur nogādāt savu saražoto produkciju.

"Pirmā doma bija tāda, ka es varētu sameklēt kontaktus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un eksportēt pārsvarā uz Skandināvijas valstīm, kur klienti ir izglītoti par šādiem eksotiskiem augļiem, viņi zina to vērtību," piebilda topošā uzņēmēja.

Nākamā uzņemšana biznesa inkubatorā būšot rudenī, bet, lai diasporas dalībnieki varētu startēt arī uz nākamo programmu, tiem savs uzņēmums gan būs jāreģistrē Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti