Jelgava bez cīņas ar Konkurences padomi negrasās ieviest godīgu atkritumu apsaimniekošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Salīdzinoši bargais 51 000 eiro naudas sods nav pietiekams iemesls, lai Jelgavas dome steigtos novērst neatbilstības atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Domes vadība izšķīrusies izmantot iespēju apstrīdēt Konkurences padomes piemēroto sodu par dominējoša stāvokļa izmantošanu. Tādējādi pilsētnieki vēl kādu laiku maksās, iespējams, paaugstinātu cenu par atkritumu izvešanu, audzējot domes sabiedrotā privātuzņēmēja kapitālu.

Jelgava bez cīņas ar Konkurences padomi negrasās ieviest godīgu atkritumu apsaimniekošanu
00:00 / 03:51
Lejuplādēt

Par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu atkritumu apsaimniekošanas organizēšanā Konkurences padome Jelgavas pilsētas pašvaldībai piemērojusi naudas sodu vairāk nekā 51 000 eiro apmērā. Konkurences uzraugi ir konstatējuši, ka daudzu gadu garumā Jelgavas dome ir pārkāpusi likumā noteikto, ka ar savu uzņēmumu atkritumus bez konkursa var apsaimniekot tikai tad, ja tas pilnībā pieder pašvaldībai. Taču Jelgavas gadījumā gandrīz puse firmas akciju ir privātfirmas "Kulk" rokās.

Tādējādi, apejot likumā noteikto, šis privātais uzņēmums tiek pie garantēta biznesa, par kuru nāktos pacīnīties ar konkurentiem, ja Jelgavas dome atkritumus apsaimniekotu godīgi.

Konkurences padomes Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs skaidroja, ka piemērotais 51 000 eiro sods ir salīdzinoši bargs, bet normatīvi pieļautu pat vairāk nekā divas reizes stingrākas sankcijas.

Ja Jelgavas dome grib turpināt tirgus monopolu ar savu uzņēmumu, tai būtu no pašvaldības kapitālsabiedrības jāizslēdz privātais partneris. Otra iespēja ir rīkot atklātu konkursu, kur ar izdevīgāko atkritumu izvešanas tarifu startētu jebkurš tirgus dalībnieks.

Tomēr bez cīņas ar Konkurences padomi Jelgava padoties negrasās. Tā izriet no domes pārstāves Līgas Klismetas teiktā. "Izvērtējam iespēju, lai to pārsūdzētu," viņa sacīja.

Jelgavas vietējais uzņēmums "Kulk", kam dome savā atkritumu kapitālsabiedrībā atvēlējusi gandrīz pusi akciju un tādējādi garantē ienesīgu biznesu bez konkurences, ir ierasts pašvaldības sadarbības partneris. Šī firma gadu desmitiem uzvar domes konkursos par ielu uzturēšanu un tīrīšanu, tiekot pie miljoniem vērtiem līgumiem. Ik pa laikam konkurenti apstrīd iepirkumus, uzsverot, ka dome prasības raksta speciāli ierastajam sadarbības partnerim – kompānijai "Kulk". Uzņēmums pieder Evai Melbārdei, bet vēl nesenā pagātnē tā ilggadējs īpašnieks bija Gunārs Bubulis. Gada sākumā viņa nedienas izgaismoja raidījums "De facto".

Jelgavas dome par tādiem korupcijas gadījumiem ir nerunīga. Tikmēr biedrības "Jelgavas attīstībai" vadītājs Jānis Āboliņš vērtēja, ka firmas "Kulk" ilgā sadarbība ar domi un piekļuve nodokļu maksātāju naudai ir aizdomīga.

Kopā ar domes pasūtījumiem firma gadā apgroza ap desmit miljoniem, bet vienu miljonu patur peļņā, rāda "Lursoft" dati.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti