Dienas ziņas

Pelču bilbiotēkai - starptautiska balva

Dienas ziņas

ECB ik mēnesi pirks obligācijas

Jēkabpils gaļas kombināts atlaiž darbiniekus

Jēkabpils gaļas kombināts pasludina maksātnespēju un atlaiž darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Darbu pārtraucis viens no lielākajiem uzņēmumiem Jēkabpilī - Jēkabpils gaļas kombināts, tādējādi bez darba atstājot vairākus desmitus cilvēku. Lai izvairītos no bankrota, Jēkabpils pašvaldība nākusi pretī uzņēmumam un tika meklēti citi sadarbības līgumi, tomēr uzņēmums pasludinājis savu maksātnespēju.

Jēkabpils gaļas kombināts ražojis plašu gaļas izstrādājumu un konservu klāstu vairāku desmitu gadu garumā. Tomēr šomēnes no uzņēmuma plānots atlaist līdz pat 60  darbinieku.

"Šobrīd no 5.janvāra līdz šai dienai no šī uzņēmuma ir reģistrēti 29 bezdarbnieki," stāsta Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiāles vadītāja Svetlana Zujeva.

Jēkabpils gaļas kombinātā durvis un vārti ir slēgti. Izdodas sastapt tikai apsardzes darbinieku. Viņš paskaidro, ka uz vietas ir tikai administrācijas darbinieki. Vadītāju nav. Tomēr arī uz vietas esošie gaļas kombināta pārstāvji atteicās situāciju komentēt un ātri devās prom.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcēvičs atzīst, ka pašvaldība uzņēmumu atbalstījusi, jo tā ienākumi būtiski ietekmējuši arī pilsētas budžetu. "Nesniedzām drakoniskas prasības pret nodokļu parādiem, kavējumiem. Viņš pašvaldībai bija diezgan lielas summas parādā. (..) Mēs to nedarījām, ļoti labi apzināmies, ka tas uzņēmums dod  pilsētas iedzīvotājiem darbavietas. (..) Bet nezinu, vai tā ekonomiskā situācija bija tik slikta, ka vajadzēja pieņemt šādu lēmumu: pasludināt maksātnespēju," saka Salcēvičs.

Jēkabpilieši cer, ka kombināta telpas ieinteresēs citus uzņēmējus. Pašvaldība jau izteikusi vēlmi sadarboties ar Rēzeknes gaļas kombinātu, tomēr – neveiksmīgi. "Viņš atteicās. Acīmredzot, gaļas tirgū nav tādas iespējas šajā ekonomiskās krīzes laikā Krievijā," saka Salcēvičs.

Satiktie iedzīvotāji uzskata, ka Jēkabpils gaļas kombināta bankrots pilsētai ir liels zaudējums. "Pašas gājām te dažu reizi pusdienot. Ir ģimenes un bērni, kuri iet skolā, kuriem ēst gribas. Es domāju, ka jā, cilvēki tomēr ir sašutuši visi. Te bija vienu dienu pikets viņiem. Cik jau mēs te redzējām, (..) runas klīst visādas, bet, kā ir patiesībā, to jau mēs nezinām," saka jēkabpiliete Iveta.

"Man liekas, ka gaļas pietiekoši mums veikalos, gaļas pietiekoši, bet cilvēkiem, kas zaudēs darbu... Dzirdēju, ka nemaksāts par cilvēkiem sociālais nodoklis. Tas priekš cilvēkiem ļoti, ļoti slikti," saka Svetlana. Savukārt bezdarbnieks Igors nosaka, ka "valdībai laikam viss ir vienalga". Viņš nezina, ko cilvēki tagad darīs un kā izgrozīsies.

Jēkabpilī bezdarbnieku skaits veido 10,4% no darbspējīgajiem, gaļas kombināta maksātnespējas dēļ tas palielināsies vēl par 0,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti