Panorāma

ES un AK vienojas par jaunu Ziemeļīrijas līgumu

Panorāma

Panorāma

Jēkabpils plūdu seku likvidēšanai piešķir divus miljonus eiro

Jēkabpilij plūdu seku likvidēšanai piešķirs 2 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Plūdu nodarīto postījumu likvidēšanai Jēkabpilī valsts atvēlēs vairāk nekā 2 miljonus eiro, pirmdien pēc sadarbības padomes sēdes paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). Vaļņa stiprināšanai gan šogad ir nepieciešama dambja betonēšana, kas varētu izmaksāt vēl lielāku summu.

ĪSUMĀ:

  • Janvāra plūdu seku novēršanai valdība atvēlēs Jēkabpilij 2 miljonus eiro.
  • Naudu plāno piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.
  • Pēc janvāra plūdiem pilsētas vaļņa stiprināšana vēl turpinās.
  • Pavasara pali vēl tuvojas, un tas rada bažas.
  • Jaunai aizsargbūvei naudu meklēs Eiropas fondos.
  • Tam būs nepieciešami vismaz 10 miljoni eiro.
  • Būvprojekts varētu būt gatavs maijā.
  • Šogad varētu paspēt paveikt aptuveni 60% nepieciešamo darbu.

Pavasara pali vēl tikai gaidāmi, un tas rada bažas, atzīst Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (Latvijas Zaļā partija). Šobrīd ledus vižņi nedaudz sablīvējušies pāris kilometru attālumā no pilsētas. Lai gan nozīmīgākais paveikts janvārī, nelieli iekšējās vaļņa puses stiprināšanas darbi turpinās vēl joprojām.

"Šobrīd mēs redzam, ka ūdens plūsma pa apakšu notiek, bet, tiklīdz tā masa piestāsies ļoti daudz, viņa pēkšņi var kaut kur sablīvēties, un tad būs problēma. Vižņi iet šobrīd visu laiku atkal," atzina Ragainis.

Janvārī pārdzīvoto postījumu – bojāto ceļu un kanalizācijas infrastruktūru – novēršanai piešķirts finansējums no valsts budžeta līdzekļiem.

"Mēs atbalstīsim [ieceri] kaut kur virs diviem miljoniem eiro piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai segtu tos rēķinus, kuri līdz šim ir jau samaksāti, vai kas ir darbiem, kas turpinās," paziņoja Krišjānis Kariņš.

Savukārt jaunu, pamatīgāku aizsargbūvju celšanai finansējums tiks meklēts Eiropas fondos. Tam būs nepieciešami vismaz 10 miljoni eiro, un būvprojekts varētu būt gatavs maijā, pastāstīja Jēkabpils mērs.

"Dambja stiprināšana pret nākamajiem plūdiem, kas varētu būt, pieņemsim, rudenī vai nākamziem, tā ir betonēšana: dambja sagatavošana betonēšanai un betonēšana," skaidroja mērs.

Šogad varētu paspēt paveikt aptuveni 60% nepieciešamo darbu.

KONTEKSTS:

Janvāra vidū Jēkabpils novadā tika izsludināts sarkanais brīdinājums par plūdiem, ūdens līmenim Daugavā pietuvojoties rekordaugstai 1981. gada atzīmei. 14. janvārī ūdens līmenis sasniedza 8,92 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta. Jēkabpils pašvaldība aicināja iedzīvotājus nekavējoties evakuēties no plūdu apdraudētajām teritorijām. Dienu pirms tam, 13. janvārī, vietām sāka brukt dambis, kas pilsētu aizsargā no plūdiem, bet bīstamākajā vietā to izdevās nostiprināt.

Pāris dienas pēc tam, 16. janvārī, ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils lēnām samazinājās, tādēļ Daugavas labā krasta iedzīvotāji varēja atgriezties mājās, bet 17. janvārī atcelta evakuācija Daugavas kreisajā krastā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti