Jēkabpilī graudu pārstrādes ražotnei atjauno degradētu teritoriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību Jēkabpilī, pašvaldība īsteno Eiropas projektu, kurā par vairāk nekā 3,6 miljoniem eiro tiek atjaunota degradētā pilsētas teritorija un būvēts ražošanas komplekss. Paredzēts, ka pēc būvdarbu beigām tur darbu sāks graudu pārstrādes ražotne.

Jēkabpilī graudu pārstrādes ražotnei atjauno degradētu teritoriju
00:00 / 04:30
Lejuplādēt

Būvdarbi notiek Jēkabpilī, Ķieģeļu ielas mikrorajonā, degradētā teritorijā, kas gadu desmitiem ilgi bija pamesta. Lai varētu veikt pamatdarbus – būvēt ražotni un pievadceļu, uzņēmumam SIA “Jēkabpils PMK” vispirms nācās attīrīt teritoriju no veciem būvgružiem un citiem atkritumiem, piemēram, pamestām riepām. Kopumā utilizēšanai nodotas vairāk nekā 100 tonnas riepu. Tas rada papildu izmaksas, bet Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps uzsver, ka izdevumus, visticamāk, izdosies segt no projektā paredzētā finansējuma.

“Mēs līdz 15 procentiem varam [izmantot] no projekta, un iepirkums bija no mūsu plānotās summas lētāks, tāpēc pieņemu, ka tas no pašvaldības budžeta nebūs, tas būs no projekta izmaksām. Bet te būs papildu darbi viennozīmīgi,” pastāstīja Kraps.

SIA “Jēkabpils PMK” objektā strādā jau vairākus mēnešus. Šobrīd ir sabetonēti pamati izejvielu uzglabāšanas bunkuriem, tāpat sākta pievadceļa un administratīvās ēkas korpusu izbūve. Daļēji izbūvēti ūdens apgādes, kanalizācijas un gāzes apgādes tīkli. Darbi tiek dalīti divās daļās – pirmā saistās ar pašu ražošanas kompleksu, otrā – ar pievadceļu.

Sīkāk par projektā paredzētajiem darbiem pastāstīja SIA “Jēkabpils PMK” valdes priekšsēdētājs Māris Dimants:

“Šajā blokā ietilpst uzglabāšana, pārstrāde, pievadceļi, visi iespējamie tīkli, lietas, kas saistītas ar ugunsdrošību, tātad ugunsdrošības rezervuārs, atklātā tipa jeb, kā tautā saka, dīķis, pieņemšanas lietas, svari.

Pie elevatora daļas varēs pievilkt dzelzceļu, ja būs nepieciešamība. Dotajā brīdī dzelzceļš atrodas 142 metru attālumā no šī objekta. Un otra nosacītā daļa ir pievadceļš ar izeju uz Ķieģeļu ielu.”

Graudu pārstrādes ražotnes kompleksā ietilps izejvielu pieņemšanas ēka, sešas izejvielu uzglabāšanas tvertnes, izejvielu priekšapstrādes iecirknis, piecas gatavo izejvielu uzglabāšanas tvertnes, izejvielu pārstrādes iecirknis ar noliktavu un administratīvo telpu korpusu, kā arī palīgēkas.

Objekts jau nodots nomā SIA “Goldkorn”, un plānots, ka ražotne darbu varēs sākt nākamā gada otrajā pusē. Papildus tam Jēkabpils pilsētas pašvaldība jau izsludinājusi iepirkumu par otras ražošanas ēkas būvniecību turpat netālu. 

“Nākamā varbūt būs vienkāršāka izsolei, jo tas būs vienkārši liels angārs, tur tās variācijas, ko darīt, būs daudz lielākas, līdz ar to pieņemu, ka arī pretendentu loks būs lielāks,” norādīja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps.

Vietvarā uzsver, ka pēc aptuveni diviem gadiem, kad teritorijā būs uzbūvētas divas jaunas ražotnes, Jēkabpilī būs radītas vismaz 100 jaunas darbavietas.

Tā kā degradētā teritorija ir daudz plašāka par vietu, kur šobrīd tiek veikti būvdarbi, pašvaldība jau meklē iespējas, kā uzņēmējdarbības vajadzībām sakārtot arī pārējo apkārtni. Ar laiku tur paredzēts izveidot uzņēmējiem pievilcīgu industriālo zonu, kas varētu ieinteresēt arī citus investorus. Projektu atzinīgi novērtē arī reģionālā biznesa un tūrisma attīstības biedrības “Jēkabpils rezidence” valdes locekle Mārīte Pole.

“Lieliska iespēja investīcijām, un arī uzņēmējiem darbaspēks līdz ar to būs no mūsu reģiona. Noteikti, līdzko būs viss sagatavots un uzbūvēts, sadarbībā ar pašvaldību tiks piedāvātas vietas uzņēmējiem, lai attīstītu uzņēmējdarbību, lai attīstītu uzņēmējus ar interesantām lietām un eksportspējīgus, kuri piesaista papildus vēl citas lietas, piemēram, starptautiskie pārvadājumi vai dzelzceļa pārvadājumi. Tas viss kopā jāskatās tādā lielā kompleksā,” komentēja Pole.

Ņemot vērā, ka blakus teritorijai atrodas dzelzceļš un netālu ir autoceļš A12, kas savieno Jēkabpili ar Rēzekni, Ludzu un tālāk ar Krievijas robežu, biznesa attīstības biedrībā uzsver, ka uzņēmēji, kas ienāks labiekārtotajā infrastruktūrā, varēs veiksmīgi attīstīt arī eksportu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti