Dienas ziņas

Jēkabpils – pret azartspēlēm

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Lai taupītu uz apgaismojuma rēķina, tajā jāiegulda ilgtermiņā

Jēkabpilī energoresursu taupībai plāno izslēgt katru trešo laternu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Arī citviet Latvijā, taupot energoresursusu, samazina ielu apgaismojumu. Rīgā taupības dēļ ielu apgaismojums nakts vidū uz stundu tiek izslēgts pilnībā. Ziņas par taupīšanu saņemtas arī no Valkas, bet Jēkabpilī iecerējuši izslēgt katru trešo laternu, kopumā cerot tēriņus apgaismojumam samazināt par piektdaļu. Vienlaikus iedzīvotāji jūtas nedrošāk, bet likumsargi atzīst – pieaug sīkā huligānisma un noziedzības riski.

Gājēju pāreju un citu drošai satiksmei svarīgu vietu dēļ gluži katru trešo lampu Jēkabpilī tomēr neizslēdz. Tāpat arī parkos jāmeklē citi taupības veidi, piemēram, Kena parku pilsētas centrā atstās spilgtāk apgaismotu, bet nomalē esošajā Mežaparkā naktī laternas izslēgs pilnībā.

Kopumā gan šajā pilsētā lielākās ietaupījuma cerības liek uz viedo apgaismojumu, proti, laternām, kurām var mainīt spilgtumu.

Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns sacīja: "Tīri matemātiski parēķinot, izslēdzot tikai katru trešo gaismekli, mēs iegūstam tikai 30% ekonomiju, bet, mainot gaismekļu intensitāti, spilgtumu, mēs varam līdz pat 90% ekonomēt."

Šobrīd viedais apgaismojums ieviests mazāk nekā desmitajā daļā pilsētas. To izdosies mainīt trīs gadu ilgā periodā, ja apgaismojuma modernizēšanu atstāst kā pašvaldības budžeta prioritāti.

Kamēr pilsētā modernizācija ritējusi raitāk, lauku ciematos nereti atklāti pavisam nolietoti gaismekļi.

Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers skaidroja: "Tautas namos, skolās esam konstatējuši, ka ir vēl vecie padomju laika gaismekļi. Esam sastapuši garās, luminiscējošās lampas. Dūc un šņāc. Es domāju, tās ir saglabājušās no astoņdesmitajiem gadiem."

Tur, kur izmaiņas jau ieviestas, tās steidz vērtēt arī iedzīvotāji.

Oskars uzskata: "Taupīt vajag, bet nevis tā, ka vispār izslēgt. It sevišķi tumšākās vietās, tur vajag atstāt vismaz ik pēc brīža to gaismu."

Aivita norādīja: "Es domāju, ka būtu jāslēdz ārā pie šīm cenām, kas ir, bet, ja tu izej kaut vai pie kāpņu telpas ārā, tad nu ir, kā ir. Katrā rajonā savādāk. Tāda droša sajūta īstenībā nav."

Jeļizaveta tikmēr sacīja: "Viss kaut kas ir šajā dzīvē. Cilvēki ir agresīvi. Ja tu tumsā nepamanīsi cilvēku, ko tu izdarīsi... Tas nav normāli."

Tumsā pieaug drošības riski, tāpēc nakts tumšajās stundās biežāk jāsāk patrulēt policistiem.

Jēkabpils novada pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis vērtēja: "Kautiņi, huligānisms. Tas, kas ir saistīts ar cilvēku veselību, – es domāju, ka tas parādīsies vairāk. Tai skaitā parādīsies problēmas ar nepieskatīto īpašumu."

Ja pašvaldība ielu apgaismojumu izslēgusi, policists privātīpašniekiem iesaka uzstādīt āra lampas, kas darbojas uz saules baterijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti