Rīta Panorāma

Intervija ar Liepājas SEZ pārvaldnieku Uldi Hmieļevski

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Valsts prezidentu Egilu Levitu

Intervija ar VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi

Jaunzeme: VID izdevies likvidēt lielāko daļu vai arī visus vēsturiskos korupcijas perēkļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir izdevies likvidēt lielāko daļu vai visus vēsturiskos korupcijas perēkļus. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Jaunzeme norādīja: "Man ir pamats domāt, ka mums ir izdevies likvidēt lielāko daļu vai visus vēsturiskos korupcijas perēkļus, kas ir pastāvējuši ilgi pirms manis. Mēs nerunājam par attīrīšanas procesu, bet to, kā nostiprināt to, lai cilvēki, kuriem ir koruptīvi nodomi, nenokļūtu VID."

VID vadītāja pauda, ka notikumi pēdējo gadu laikā ir parādījuši, ka korupcija galvenokārt ir starp zemākā līmeņa darbiniekiem, kuriem ir tiešs kontakts ar klientu.

Šajā sakarā, viņasprāt, primāri būtu neizsludināt konkursus uz amata vietām dienestā ar atalgojumu, piemēram, 760 eiro apmērā.

Jaunzeme sacīja: "Ir jādomā, kā cilvēkiem maksāt vidējo algu. (..) Tādu sludinājumu publicēšana, kur ir 760 eiro vai 820 eiro alga par ļoti atbildīgu darbu, izsauc tikai smieklus sociālajos tīklos un arī met aizdomu ēnu, kāpēc tad cilvēks iet tur strādāt."

Tāpat dienesta vadītāja atzīmēja, ka ēnu ekonomiku nevar apkarot tikai VID. "Ne jau Valsts ieņēmumu dienests viens pats var apkarot ēnu ekonomiku. Tas ir kopīgs darbs visām nozarēm. Es ļoti ceru, ka šī līnija tiks attīstīta, ka katram ir savs pienesums ēnu ekonomikas apkarošanā. Tāpat ir jautājums par nodokļu sistēmas pārskatīšanu," sacīja Jaunzeme.

KONTEKSTS:

Iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") 2022. gada septembra beigās izdeva rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu un VID ģenerāldirektores Jaunzemes atstādināšanu. Uz pārbaudes laiku tika atstādināts arī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš. Ministrija skaidroja, ka rīkojums ir izdots gan uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata, gan reaģējot uz nesenajām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturēšanām.

Ministrija bija iecerējusi Jaunzemi rotēt uz Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amatu. Ministrija iepriekš komentēja, ka Jaunzemes rotācija nekādā veidā nav saistīta ar disciplinārlietu, bet viņa esot piemērota vakantajam amatam. Taču iepriekšējā valdība 2022. gada izskaņā atlika jautājumu par Jaunzemes pārcelšanu. Otrajā janvāra nedēļā viņu amatā atjaunoja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti