Jaunzeme atsāk pildīt VID ģenerāldirektores amata pienākumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Amata pienākumus no pirmdienas atsāk pildīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. 

Ar pacilātu darba noskaņojumu – tā atgriešanos VID ģenerāldirektora amatā raksturoja Jaunzeme. 

Janvāra vidū finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") lēma izteikt aizrādījumu no amata atstādinātajai Jaunzemei par novēlotu finanšu ministra doto uzdevumu izpildi. Līdz ar to Jaunzeme veiks darba pienākumus līdz pilnvaru termiņa beigām nākamā gada februārī.

Jaunzemei uzdoti vairāki uzdevumi, par kuru izpildes gaitu regulāri būs jāziņo ministram. 

No Ašeradena lēmuma atjaunot amatā Jaunzemi distancējās koalīcijā ietilpstošais "Apvienotais saraksts". Tā Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Tavars uz Latvijas Radio jautājumu pirmdien norādīja, ka frakcija rosinās diskusiju ar premjeru, finanšu ministru un VID ģenerāldirektori par to, kā VID padarīt uzņēmējiem un iedzīvotājiem draudzīgāku.

Edgars Tavars par VID darbību
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

Tavars norādīja: "Jautājums nav konkrēti par vienu cilvēku. Jautājums ir par to, kā strādā Valsts ieņēmumu dienests. Par VID līdzšinējo darbu Ievas Jaunzemes vadībā mums bija bažas. Mūsu uzdevums un mērķis ir panākt, lai Valsts ieņēmumu dienests strādā efektīvi. Mēs varam to salīdzināt ar Igaunijas Ieņēmumu dienestu. Jā, tam atšķiras atsevišķas funkcijas, bet runa ir par principu un attieksmi, ka mums ir draudzīgs VID. Šis ir laiks, kad īpaši jāpiedomā par nodokļu pildīšanos. Un nevis tāpēc, ka kādam nobloķējam kontus un aizturēto naudu ieskaitām valsts budžetā, bet pildītos tāpēc, ka uzņēmumi var brīvāk strādāt, ar mazāku birokrātiju, īpaši eksportspējīgie uzņēmumi. Un tādējādi maksāt vairāk nodokļus budžetā."

Jaunzemes tagadējais pilnvaru termiņš amatā noslēgsies 2024. gada februārī. Pusgadu pirms tam valdības darba kārtībā būs izvērtējums par viņas veikumu. Ministriem būs jāvērtē, vai pagarināt Jaunzemes pilnvaras uz vēl vienu termiņu vai izsludināt konkursu uz VID vadītāja amatu.

KONTEKSTS:

Iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") 2022. gada septembra beigās izdeva rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu un VID ģenerāldirektores Jaunzemes atstādināšanu. Uz pārbaudes laiku tika atstādināts arī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš. Ministrija skaidroja, ka rīkojums ir izdots gan uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata, gan reaģējot uz nesenajām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturēšanām.

Ministrija bija iecerējusi Jaunzemi rotēt uz Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amatu. Ministrija iepriekš komentēja, ka Jaunzemes rotācija nekādā veidā nav saistīta ar disciplinārlietu, bet viņa esot piemērota vakantajam amatam. Taču valdība 2022. gada izskaņā atlika jautājumu par Jaunzemes pārcelšanu. Otrajā janvāra nedēļā viņu amatā atjaunoja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti