Jaunuzņēmumiem un pētniekiem pārtikas un lauksaimniecības jomā pieejami granti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Inovācijām lauksaimniecības un pārtikas nozarē Eiropā pašlaik pieejami līdz 200 miljardiem eiro, bet tikai 4% no jaunuzņēmumiem darbojas šajā jomā. Tāpēc Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centrs aicina pētniekus un jaunuzņēmumus, kuriem ir inovatīvi risinājumi pārtikā un lauksaimniecībā, piedalīties Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta zināšanu un inovāciju kopienas atbalsta programmās. Dalībnieki varēs saņemt grantu no 6000 līdz 10 000 eiro, lai attīstītu savu biznesa ideju, veiksmīgi ieietu tirgū un paplašinātu savas komerciālās iespējas. 

Jaunuzņēmumiem un pētniekiem pārtikas un lauksaimniecības jomā pieejami granti
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Alīna Dolmate ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta pārstāve un kontaktpunkta vadītāja Latvijā, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU). Viņa stāsta, ka programmā tiks atbalstīti projekti, sākot ar alternatīvo proteīnu avotiem līdz ilgtspējīgai lauksaimniecībai, kurā izmanto jaunas tehnoloģijas un sensorus vai, piemēram, bioloģisko mēslojumu, kas palīdz uzlabot augsni. Tiks atbalstīti uzņēmumi dažādās attīstības stadijās.

"Sākot ar pētniecības komercializāciju, kad tev palīdz izveidot zinātņu ietilpīgu biznesu, tad ir akselerācijas posms. Ja tu jau esi jaunuzņēmums, tad tev palīdz veicināt pārdošanu un iekļūt ātrāk Eiropas tirgū. Vai arī, ja tu jau esi sevi pierādījis un tev jau ir ļoti labi rezultāti vietējā tirgū, tad ir programmas, kas palīdz veicināt komercializāciju – nokļūt ātrāk starptautiskos tirgos," skaidro Dolmate.

Programma ir starptautiska, un uzņēmumiem ir arī iespēja gūt pieredzi ārvalstīs. Pērn trīs mēnešus Izraēlā pavadīja uzņēmuma "Biorefic" līdzdibinātājs Emīls Paupe-Balodis. Viņš stāsta, ka Izraēlā pavadītais laiks licis mainīt uzņēmuma stratēģiju.

"Es to programmu salīdzinātu ar tādu nelielu tā saukto MBI, kas ir biznesa vadības programma, ļoti pielāgota konkrētā uzņēmuma vajadzībām, tiek risinātas kaut kādas problēmas katram individuāli. Par piemēru var ņemt cenu veidošanos. Mentors jeb eksperts piedāvā dažādus veidus, kā domāt alternatīvi vai varbūt savādāka pieeja būtu vajadzīga, un tā tālāk. Tā kā ļoti individualizēta programma un, manuprāt, ar tieši to, kas ir vajadzīgs jaunuzņēmumam mūsu fāzē. Un, protams, ļoti daudz kontaktu gan ar citiem jaunuzņēmumiem, gan ar akadēmisko vidi, kur norisinājās šī programma, un arī ar citiem industrijas uzņēmumiem," stāsta Paupe-Balodis.

Uzņēmums "Biorefic" dibināts pirms diviem gadiem, un tajā tiek izstrādāta videi draudzīga bezatkritumu biorafinēšanas platforma, lai iegūtu augstas pievienotās vērtības produktus no lauksaimniecības atlikumiem, piemēram, salmiem, sēnalām un pākstīm. Emīls Paupe-Balodis stāsta, ka šobrīd turpinās ideju un tehnoloģiju attīstīšanas process.

"Kāpēc bezatlikuma un kāpēc biorafinēšana? Jo netiek ražots kaut kas viens, bet primāri fokuss šobrīd visdrīzāk būs šķiedrvielas, kas ir pārtikā un dzīvnieku barībā izmantojamas, un tad ir enerģētiskā izmantošana vai bioūdeņraža ražošana no šī atlikuma. Tāpēc sanāk, ka viena veida materiāls ienāk iekšā, bet iznāk ārā vairāki produkti un viss tiek izmantots pilnībā, nekas neiet zudumā," skaidro Paupe-Balodis.

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta pārstāve Latvijā Alīna Dolmate stāsta, ka pērn biznesa atbalsta programmās veiksmīgi piedalījās trīs komandas no Latvijas. Viņa uzsver, ka pārtikas un lauksaimniecības jomā joprojām darbojas ļoti maz jaunuzņēmumu.

"Biznesa atbalsta programmas ir vērstas uz zinātņietilpīgiem vai tehnoloģiskiem risinājumiem, kas tiešām var veicināt tādas zīmīgas pārmaiņas nozarē. Tāpēc būtu ļoti svarīgi, teiksim, iedrošināt pieteikties informācijas tehnoloģiju risinājumu izstrādātājus, biotehnoloģiju uzņēmumus," uzsver Dolmate.

Pieteikties Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalsta programmām var līdz 26. martam. Sīkāku informāciju var meklēt RTU mājaslapā, sadaļā "EIT Food". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti