Jaunuzņēmumi mācās biznesa prezentācijas prasmes un finansējuma piesaisti no biznesa eņģeļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunuzņēmumi jeb strauji augoši uzņēmumi līdz decembra vidum var piedalīties jau otrajā inovatīvo meistarklašu un investīciju sesiju ciklā, ko organizē "Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls" sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). Mācības notiek angļu valodā, un to mērķis ir gan palīdzēt jaunuzņemumiem apgūt prezentācijas prasmes sarunās ar investoriem, gan labāk saprast tirgu un klientus, gan tikties ar investoriem un uzsākt sarunas par investīciju piesaisti.

Jaunuzņēmumi mācās biznesa prezentācijas prasmes un finansējuma piesaisti no biznesa eņģeļiem
00:00 / 05:00
Lejuplādēt

Meistarklases un investīciju sesijas jaunuzņēmumiem sākās 18. oktobrī. Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas izpilddirektore Olga Barretu-Gonsālvisa vērtēja, ka šādas apmācības uzņēmumiem ir ļoti nepieciešamas.

""Start-up" jeb jaunuzņēmumi ir paaugstināta riska uzņēmumi. 8 no 10, tā ir tā globālā statistika, 8 no 10 bankrotēs. Līdz ar to "start-up" nav īsti pieejami tie klasiskie finansēšanas instrumenti, piemēram, bankas "start-up" nefinansē.

Un tad īpaši agrīnā stadijā tie ir biznesa eņģeļi, šie investori ārkārtīgi svarīgi "start-up". Līdz ar to jau no pirmās dienas, no agrīnās stadijas ir jāattīsta savas prasmes komunicēt ar šo investoru pasauli," norādīja Barretu-Gonsālvisa.

"Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla" jeb "LatBan" izpilddirektore un meistarklašu un investīciju sesiju cikla koordinatore Kristīne Tarvida stāstīja, ka katra no meistarklasēm notiek divās daļās – vispirms notiek mācības, tad uzņēmēji izstrādā trīs minūšu prezentāciju un vēlāk tiekas ar investoriem.

"Mūsu investori iedod pamatzināšanas šiem jaunajiem uzņēmējiem, kas ir nepieciešamas, lai viņi ietu tālāk un piesaistītu investīcijas no eņģeļu investoriem vai riska kapitāla fondiem, lai viņi zinātu, kas ir tie kritēriji, kurus investori jebkurā kategorijā viņiem uzdos. Jāzina savs tirgus, jāzina savi klients, jo investori investē savu personīgo naudu, tas ir ļoti liels risks priekš viņiem. Pēc mūsu pieredzes, var būt arī tā, ka projekts varbūt ir ļoti agrīnā stadijā, ir spējīgs sevi labi noprezentēt, parādīt to problemātiku un risinājumu unikalitāti un konkurētspēju starptautiskajā tirgū, tad mēs uzturam kontaktus arī ar šiem projektiem, un varbūt mēs viņos ieinvestēsim pēc pusgada vai gada. Visi šie te pasākumi mums notiek angļu valodā un arī apmācības, jo jaunajam uzņēmējam jāfokusējas uz to, ka viņš Latvijā, teiksim, tā kā smilšu kastē iztestē savu ideju, projektu, produktu un tad viņš iet tālāk uz Baltiju, Eiropu, Ameriku un Āziju," klāstīja Tarvida.

Jaunuzņēmuma "Sepsiscan" līdzdibinātājs Didzis Rūtītis stāstīja, ka šobrīd izstrādā jaunu ierīci, ar kuras palīdzību medicīnas personāls intensīvās terapijas nodaļās varēs agrīni konstatēt sepses iestāšanos pacientiem.

Viņaprāt, mācību galvenais ieguvums ir iespēja uzrunāt potenciālos investorus, bet tikpat svarīga ir arī tīklošanās ar citu jaunuzņēmumu pārstāvjiem.

"Manuprāt, tā ir laba iniciatīva no LIAA puses papildināt prezentāciju sesijas ar tādu īsu apmācību bloku, jo tas dod iespēju arī dalībniekiem pilnveidot savu stāstu, lai pilnvērtīgāk un efektīvāk nodotu ziņu mērķauditorijai, kura piedalās šajās biznesa eņģeļu sesijās. Protams, tikšanās ar citu jaunu uzņēmumu pārstāvjiem, tā ir, teiksim tā, tāda draudzīga pleca sajūta vai, protams, arī tāds motivējošs faktors tajā, ka mēs neesam vieni finansējuma meklējumos un centienos attīstīt šo ideju par pilnvērtīgu uzņēmumu. Tas, ka apkārt ir līdzīgi domājoši cilvēki, tas viennozīmīgi motivē darboties arī turpmāk un iet uz priekšu," atzina Rūtītis.

Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas izpilddirektore Barretu-Gonsālvisa stāstīja – savulaik jaunuzņēmumi vairāk radās digitālo tehnoloģiju jomā, bet pēdējo trīs gadu laikā rodas uzņēmumi, kuru idejas balstītas zinātnē.

"Mēs runājam par biotehnoloģijām, par biomedicīnu, par viedajiem materiāliem, un tā ir tendence, un man liekas, ka nākotnē mēs redzēsim arvien vairāk zinātnes ietilpīgu jaunu uzņēmumu.

Un nesen, starp citu, ir sākts pētījums, ko veica "Google" sadarbībā ar biznesa konsultāciju aģentūrām, un viņi tieši pētīja šo jautājumu par "start-up" ekosistēmu "start-up" nozarē. Mēs redzam, ka diemžēl, ja mēs skatāmies uz parametriem, cik "start-up", cik daudz viņi piesaista investīcijas, kāda ir peļņa un nodokļi un tā tālāk, tad diemžēl mēs atpaliekam diezgan būtiski no Lietuvas un Igaunijas. Tai pašā laikā mūsu reģionā mums ir ļoti augsti standarti "start-up" attīstības ziņā, jo, piemēram, Eiropas Savienības kontekstā Latvija izskatās tiešām ļoti pieklājīgi uz ES fona," piebilda asociācijas izpilddirektore.

Šoruden jau notikušas divas meistarklases, trešā sāksies 14. novembrī, bet jaunuzņēmumu meistarklase un investīciju sesija noslēgsies 15. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti