Pusdiena

Erdogans izsludina Turcijā ārkārtas stāvokli

Pusdiena

Armēnijas galvaspilsētā izceļas masu nekārtības

Pretēji valdības paredzētajam jaunus kases aparātus līdz gadu mijai nevarēs ieviest

Jaunus kases aparātus tomēr neizdosies ieviest līdz gadu mijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No nākamā gada stāsies spēkā jaunas kases aparātu lietošanas prasības uzņēmumiem, kuros gada apgrozījums pārsniedz 200 000 eiro. Taču uzņēmēji norāda, ka jaunajām tehniskajām prasībām apritē vēl nav pieejami atbilstoši kases aparāti un nav informācijas, kurus kases aparātus būs iespējams pielāgot.

Arī pārtikas tirgotāju asociācija secina, ka šobrīd kases aparātu servisa dienests vēl neesot gatavs sniegt jaunajām prasībām pilnu pārmaiņas procesu, tāpēc pārejas posms būtu jāpagarina.

Raimondam Dagilim ir neliels pārtikas veikals Vecmīlgrāvī. Veikala saimnieks interesējies par sava kases aparāta pielāgošanu jaunām tehniskajām prasībām, taču saņēmis atbildi, ka tas viņa veikalā izmantotajiem modeļiem nebūšot iespējams.

Savukārt jaunos aparātus servisi solot tikai augustā. Mazākiem uzņēmumiem jauna kases aparāta iegāde ir ievērojami izdevumi, sacīja uzņēmējs.

„Kases aparāti maksā no 300 līdz vairāk nekā 1000 eiro (..) Es nezinu, ko tas dos valsts budžetam un kā tas bremzēs uzņēmējdarbības attīstību, jo tie tomēr ir līdzekļi, kas tiek izņemti no uzņēmēju attīstības

(..) Es domāju, ka Valsts ieņēmumu dienestam (VID) bija pietiekami ilgs laiks, lai informētu uzņēmējus, kuri kases aparāti bija derīgi un kuri vairs nav derīgi,” norāda Dagilis.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) galvenā juriste Sabina Naihina skaidro, ka provizoriski valstī jauni kases aparāti un kases sistēmas būšot jāievieš tikai piektajai daļai uzņēmēju.

Jauno Mnistru kabineta noteikumu izstrāde, par kases aparātu lietošanu sākta un atlikta jau pāris gadus atpakaļ, bet kases aparātu tehniskās prasības Latvijā nav mainītas aptuveni 20 gadus. Tiesa gan arī dienestā atzīst, ka patlaban nav informācijas no servisiem par kases aparātu pielāgošanas iespējām vai, kad jaunie hibrīdie kases aparāti būs pieejami. Šobrīd dienests veic apkalpojošo dienestu aptauju.

„Šobrīd mēs saņemam diezgan pretrunīgu informāciju. Viens apkalpojošais dienests norāda, ka šis modelis ir viegli pielāgojams un otram, šķiet, ka nav pielāgojams.

Ja mēs runājam par termiņu, kas strauji tuvojas, tad mēs darām visu iespējamo, lai tie varētu būt pieejami tirgū (..) Lēmums gan lielā mērā būs atkarīgs no politiskās gribas,” viņš norāda.

Kopumā valstī reģistrēti 51 000 kases aparātu un aptuveni 10 000 kases sistēmu. Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis atzīst, ka tehniskie jauninājumi ir nepieciešami, taču arī pēc asociācijas informācijas jaunās sistēmas vēl tikai tiek testētas servisos, tādēļ pārejas periods būtu jāpagarina. „Katram ir cita situācija. „Rimi” ir trīs gadu pārejas periods (..) taču lielai daļai tirgotāju būs jāmaina fiskālais bloks. Taču šo bloku vēl testē servisa organizācijas. Varbūt līdz gada beigām būs iespējams sākt maiņu, bet pabeigt – nereāli,” akcentēja Krūzītis.

Valsts ieņēmumu dienests, skaidrojot ekonomisko pamatojumu jaunajām kases aparātu tehniskajām prasībām, izcēla VID konstatēto lielo pārkāpumu jeb manipulāciju skaitu, kad uzņēmēji iejaucoties kases sistēmu programmatūrā un samazinot summu, kura jāiemaksā valsts budžetā. Esošie kases aparāti nenodrošina datu reģistrācijas saglabāšanu un nemainību, tāpēc ir viegli slēpt, dzēst vai mainīt patieso informāciju par reģistrētajiem darījumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti