Jaunsleinis: Problēmas jaunajā pašvaldību finansējuma izlīdzināšanā varētu būt jau 2017.gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vēl nākamgad grozītais pašvaldību finanšu izlīdzināšanās modelis darbosies bez problēmām, taču jau gadu vēlāk un ilgtermiņā tās būs manāmas, intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Jaunsleins skaidroja, jaunais Valsts prezidenta izsludinātais pašvaldību finansējuma izlīdzināšanas likums ir kompromiss starp dažādām interesēm. Šis modeļa ieviešanas gadā līdzsvaru nodrošinās pašvaldību savstarpējo līdzekļu papildu pārdale.

Tomēr jau 2017.gadā, ja valdība būtiski nepalielinās kopējos pašvaldību resursus un vairs nedarbosies pārejas perioda nosacījumi, daudzām pašvaldībām būs problēmas izveidot politiski un sociāli pieņemamus pašvaldību budžetus, norādīju pašvaldību pārstāvis.

„2017.gada budžeta veidošanā daļai pašvaldību vai nu būs jāvēršas pie valdības un būs sapnis, ka būs iespēja individuāli risināt ar ārpus izlīdzināšanas sistēmas dotāciju. 2017.gadā katrā gadījumā mēs pie šī jautājuma atgriezīsimies,” sacīja Jaunsleins.

„Mēs nosacītiem donoriem izņemam ārā visu – ja tu savā teritorijā kaut ko daudz dari, palielinās darba vietas un ienākumi, mēs izņemam visu. Vecā sistēmā bija ierobežojums, ka pie 110% neizņem vairāk kā 35%, lai būtu motivācija. Lai nebūtu tā: kurš vairāk dara, tam vairāk atņem,” skaidro LPS priekšsēdis.

Tāpat iepriekšējā sistēmā teritorijās ar ļoti zemiem ieņēmumiem izlīdzināja ne pilnībā, bet līdz 95%. Šāds atbalsts bija arī gadījumos, ja strauji nokrīt ieņēmumi. Praksē vairakkārt šī sistēma kādās pašvaldībās strādāja stabili.

Jaunsleinis norādīja uz jaunā modeļa nepilnību šādā situāciju: „Tagadējā jaunā sistēmā, ja kādā teritorijā notiks liela uzņēmuma bankrots kas strauji samazinās šīs teritorijas ieņēmumus, tad tie nokritīsies līdz 40%. Jo mēs no katras teritorijas līdz 60% izņemam ārā un saliekam visu kopīgā  katlā. Un mums vairs nav donori – visi saņem dotāciju, izņemot vienu bagātāko pašvaldību.”

Ziņots, ka ceturtdien valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinājis jauno Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumu, kas noteiks kārtību, kādā turpmāk veicama pašvaldību finanšu izlīdzināšana.

Jaunais modelis gan raisīja pretrunīgus vērtējumus. Pat pēc likuma pieņemšanas Saeimā atsevišķi pašvaldību vadītāji aicināja prezidentu likumu neizsludināt. Arī  Latvijas Pašvaldību savienība pauda sarūgtinājumu, sakot, ka apstiprinātais likums nebūs ilgtspējīgs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti