Jauns autoiekrāvējs un SPA procedūru dažādošana – Latgalē pieejams atbalsts uzņēmējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jauns autoiekrāvējs un SPA procedūru dažādošana. Šādus projektus jau izdevies īstenot, piesakoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu projektu konkursā “Atbalsts biznesa ideju īstenošanai Latgalē”. Iepriekš interese bijusi zema, bet tagad sākta otrā kārta, kurā cer uz uzņēmēju aktivitāti.

Jauns autoiekrāvējs un SPA procedūru dažādošana – Latgalē pieejams atbalsts uzņēmējiem
00:00 / 04:42
Lejuplādēt

Kas var pieteikties atbalstam?

Latgales plānošanas reģions ir vienīgais, kurā ir iespēja gūt šo EEZ grantu atbalstu. Atbalsts vērsts uz nabadzības mazināšanu, skaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Attīstības instrumentu departamenta direktora vietniece Ilze Krieva.

Attiecināmās izmaksas atbalstam

  • Jaunu ražošanas pamatlīdzekļu un programmnodrošinājuma iegāde;
  • Patentu, licenču, autortiesību un preču zīmju saņemšanas vai izmantošanas izmaksas (līdz 10% no kopējām attiecināmajām izmaksām);
  • Maksa par darbinieku dalību mācībās (līdz 10% no kopējām attiecināmajām izmaksām);
  • Pamatlīdzekļu nolietojuma daļa, kas atbilst projekta ilgumam un faktiskā lietojuma apjomam;
  • Audita izmaksas.

Projekta īstenošanas ilgums ir līdz 12 mēnešiem, kopš līguma noslēgšanas.

“Latgales reģionā ir sliktāki nodarbinātības un attīstības rādītāji nekā citos Latvijas reģionos, piemēram, bezdarbs, vidējais atalgojums, iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju. Līdz ar to arī ministrijas kā programmas apsaimniekotājas piedāvājums, lai šo īpašo donoru valstu interesi ietvertu programmā, bija īstenot projektu konkursu mazo uzņēmēju atbalstam,” stāstīja Krieva.

Faktiski tas nozīmēja, ka uz atbalstu varēja pretendēt saimnieciskās darbības veicējs, ar konkrētiem kritērijiem un tikai Latgalē reģistrēts, skaidroja Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra “Grantu shēma” koordinatore Elīna Ģipsle.

“Tas ir tas galvenais nosacījums –  darboties Latgalē, un robežšķirtne, lai pieteiktos atbalstam, ir ne vairāk kā 20 cilvēki uzņēmumā un apgrozījums līdz 1 miljonam," stāstīja Ģipsle.

Konkursam pieejamais programmas līdzfinansējums ir 457 625 eiro. Atbalsta intensitāte ir līdz 55% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām. Vienam projektam tiek izmaksāts no 5000 līdz 10 000 eiro.

Kādi projekti jau atbalstīti?

Rezultātā tikai 16 Latgales uzņēmēji pērn izsludinātā konkursa pirmajā kārtā nolēma pretendēt uz atbalsta saņemšanu. Ar pusi, kas pārstāv dažādas biznesa nozares, tiek slēgti līgumi.

“Pirmā kārta ir noslēgusies, burtiski martā plānošanas reģions ir slēdzis līgumus ar pretendentiem. Uz doto brīdi ir noslēgti astoņi līgumi, ar vienu vēl rit izvērtēšanas darbi. Jomas ir visdažādākās – IT, kokapstrāde, tūrisms,” paskaidroja Ģipsle.

Svinību un atpūtas vietas “Karina Home” Krāslavas novada Kastuļinas pagasta Priežmalē saimniece Karīna Stivriņa ir viena no tām, kas pērn pretendēja uz atbalsta saņemšanu spa  procedūru dažādošanai. Līdzfinansējums šajā  projektā bija nepilnu 10 tūkstošu eiro apmērā. “Mēs tikai gadu darbojamies. Piedāvājam gan naktsmītnes, gan ēdināšanu, spa  procedūras,” pastāstīja saimniece.

Uz atbalstu kokapstrādes jomā pieteicās Balvu novada uzņēmums "Timber Kit", ko vada Jānis Igaunis.

“Mēs nodarbojamies ar koka konstrukciju ražošanu, un mums bija nepieciešams jauns autoiekrāvējs. Lai atvieglotu līdzekļu plūsmu, mēs izlēmām to iegādāties caur šo projektu,” norādīja uzņēmējs.

Šis nav vienīgais kokapstrādes uzņēmums Balvos, kas pieteicās un saņēma atbalstu, pastāstīja Igaunis.

“Tas, ko mēs iegādājāmies sev, bija nepieciešams, lai nodrošinātu ražošanu un uzlabotu materiālu plūsmu ražotnē. Bet tas, ko rakstīja uzņēmums “Kalna nami”, viņi iegādāsies jaunu krāsošanas birstmašīnu, pieteiks kā jauna produkta un pakalpojuma ieviešanu. Viņi krāsos dažādus apdares dēļus,” stāstīja Igaunis.

Uzņēmums "Timber Kit" , kura apgrozījums pērn bija 700 tūkstošu eiro, kā paredzēts projektā, jau radījis vienu jaunu darbavietu, tagad kopumā tur strādā 10 cilvēki.

Katram no šiem astoņiem projektiem realizācijas laikā ir jārada vismaz viena jauna darbavieta, attiecīgi astoņas jaunas darbavietas Latgalē būs.

Taču interese par programmu varēja būt lielāka, neslēpa VARAM.

Cer uz lielāku uzņēmēju interesi

Tāpēc, lai sekmētu lielāku Latgales uzņēmēju iesaisti un jaunu darba vietu radīšanu, šī EEZ grantu programma ir jāturpina, norādīja VARAM pārstāve Krieva.

“Mēs ceram, ka šis skaits pieaugs. Mēs uzsāksim otrās kārtas īstenošanu, ceram uz lielu interesi un atsaucību. Skatīsimies, kāda tā sekos. Vasarā pieņemsim lēmumu, ko darīt, ja šī interese nebūs pietiekoši liela,” norādīja Krieva.

Ar šī gada 1. aprīli konkursa otrā kārta tika izsludināta, par aktivitāti spriest vēl pāragri, komentēja Latgales plānošanas reģiona pārstāve Ģipsle. Viņa norādīja, ka projektu summas un kritēriji tie paši – vienam projektam pieejamais līdzfinansējums ir no 5000 līdz 10 000 eiro. Līdzfinansējuma atbalsta intensitāte nevar pārsniegt 55% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām.

Programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” ietvaros, projekts būs jāīsteno līdz 2024. gada 30. aprīlim, īstenojot jaunas biznesa idejas un radot darbavietas Latgales reģionā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti