Jaunievēlētais Latvijas Bankas prezidents: Pāragri spriest par Lembergam noteikto sankciju ekonomisku ietekmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pašlaik nav iespējams spriest par ekonomisku ietekmi uz Latviju, ko varētu radīt Aivaram Lembergam un četrām organizācijām noteiktās ASV sankcijas, intervijā LTV raidījumā “Viens pret vienu” sacīja par Latvijas Bankas prezidentu ievēlētais Mārtiņš Kazāks.

Viņš atzina, ka šī lieta varētu būt viens no lakmusa papīrīšiem tam, cik veiksmīgi Latvija spēj tikt galā ar šādām problēmām. “Tas var būt viens no piemēriem, pēc kā spriest, cik efektīvi Latvija ar šādām problēmām spēj tikt galā,” sacīja Kazāks.

Viņaprāt, Latvijas valdības darbība ir ātra un izlēmīga. Taču pašlaik tas galvenokārt esot juridisks jautājums.

“Pašreizējā brīdī par kaut kādu ekonomisku ietekmi, vērtējumiem uz ekonomiku nav iespējams spriest, jo mēs nezinām, kā tas atrisināsies,” sacīja Kazāks.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ir ļoti svarīgi, kas notiek ar Latvijas ostām un tranzīta biznesu, ņemot vērā, ka sankciju sarakstā iekļauta arī Ventspils brīvostas pārvalde.

KONTEKSTS:

Globālajā Magņitska sankciju sarakstā ASV iekļāvušas no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomās. ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Tikmēr valdība paziņoja par ieceri valsts pārvaldībā pārņemt Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes.

Saeima aizvadītajā nedēļā vienas dienas laikā nolēma atbalstīt grozījumus likumā par ostām, kas paredz Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Tie nepieciešami, jo Aivars Lembergs un Ventspils brīvosta iekļauta Magņitska sankciju sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti