Dienas ziņas

Staļģenes mazpulki svin Mārtiņdienu

Dienas ziņas

Valmierā turpinā izglītības iestāžu sakārtošana

Jauniešu biznesa idejas laukos

Jauniešu biznesa idejas laukos rod īstenojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Audzēt cāļus, stādīt ķiplokus, ar lāzeru veidot kokgriezumus vai pievest pie mājas mobilo pirti – lauku jauniešu biznesa idejām izdomas netrūkst. Piedaloties Valsts lauku tīkla organizētajā jauniešu uzņēmējdarbības konkursā "Laukiem būt", labāko ideju autoriem iespējams saņemt gan naudas balvas sava biznesa uzsākšanai, gan padomus uzņēmējdarbības un grāmatvedības pamatos.

Cēsinieks Agris Ķesa konkursā piedalās ar ideju par etiķa ražošanu no vietējiem bioloģiskajiem āboliem - bez ķīmiskiem  piemaisījumiem un patīkamu garšu:

„Mūsu veikalos ir nopērkams sintētisks, laboratorijā fermentēts etiķis. Mana ideja balstās uz dabiska etiķa iegūšanu, pats ar to darbojos, lūk, šajās ozolkoka mucās notiek fermentēšanas process."

Agris iecerējis kā pamata produktu ražot ābolu etiķi, nākamais etaps – iesala etiķis un dažādi aromātiskie etiķi. Līdzīgi par savu konkurētspēju pārliecināts arī Latvijas Universitātes students Andis Apsītis. Viņam gan pavisam cits piedāvājums - šaujamie loki no Latvijā sastopamiem kokmateriāliem.

„Izveidojies uzskats, ka loka šaušana ir dārgs prieks, tā nav - šo lietu var atrisināt. Lokiem izmantoju ozolu, gobu, lazdu – man ir zemo cenu modeļu klāsts," stāsta Andis. Viņš loku gatavošanai iecerējis ar laiku izveidot savu uzņēmumu.

Līdzīgi plāni ir arī Ārim Vanagam no Aglonas novada. Paraugam viņš izgatavojis suvenīrkokgriezumu ar grāfu Plāteru pili, bet nākotnes mērķis ir nopietnāks:

„Strādāju ar lāzera darbgaldu, kas var apstrādāt koku, keramiku, plastiku. Gatavošu skapjus, kumodes, gultas, kāpnes, vecām mājām restaurēšu logu rāmjus, nevar aizmirst arī par dārza interjeru."

Jauniešu uzņēmējdarbības veicināšanas konkursā piedalās jaunieši no 15 Latvijas reģioniem, uz Lauku konsultāciju centru vērtēšanai tika atsūtīti 42 darbi.

„Aizvien vairāk domājam par to, kas notiek mūsu laukos, un izprotam – ja jaunieši laukus pametīs – nākotne rādās pelēkās krāsās," secina Valsts lauku tīkla sekretariāta vadītājs Edgars Linde.

To, ka jauniešu biznesa idejām nav bijusi tukša skaņa, pierāda pērnā gada konkursa rezultāti. Īstenojušās 13  labas idejas. LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja Elīna Ozola stāsta, ka darbojas pārvadājamas pirts noma, pietiekami interesanta ir mobilā ēdināšana un apģērba dizains un šūšana Kārsavā – tālu no visiem apdzīvotiem centriem.

Gunta Nagle pērn vienīgā no Latgales konkursā "Laukiem būt" ieguva finansējumu sava modes salona izveidei. Jaunā tērpu modelētāja novērojusi, ka sievietēm, it īpaši laukos, grūti piemeklēt modernus, augumam atbilstošus un ne pārāk dārgus apģērbus.

Lai arī šogad jaunieši varētu uzsākt savu biznesu, Valsts lauku tīkls 15 konkursa dalībniekiem balvās piešķīra kopumā 15 tūkstošus latus - no 500 līdz 1900 latiem katram idejas autoram. Tālāk viņiem paveras iespēja ar saviem biznesa plāniem startēt arī kādā no Eiropas projektiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti