Panorāma

Jauni kritēriji vidusskolu klasēm

Panorāma

Nevienojas par streika atcelšanu

Jauniešu bezdarba mazināšanai – izglītība!

Jauniešu bezdarba mazināšanas atslēga – izglītība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bezdarba līmenis jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem kopš pagājušā gada ir samazinājies par aptuveni ceturto daļu. Labklājības ministrija to saista ar programmas „Jauniešu garantija” atbalsta panākumiem jauniešiem, kuri nestrādā un nemācās. Tomēr lielai daļai gados jauno bezdarbnieku vislielākais šķērslis darba meklējumos ir izglītības trūkums.

“Atnāk cilvēks, pirmais, ko mēs ar viņu sākam, tā ir neliela intervija,” stāsta Elita Dombrava, programmas „Jauniešu garantija” karjeras konsultante. Viņa jauniešiem bez darba palīdz atrast sev piemērotu profesiju. Lai līdz tam nonāktu, jaunietim ir jāaizpilda interešu tests.

Bieži uz konsultācijām nākot arī augstskolu absolventi, kuriem diploms nav palīdzējis atrast darbu. Tādēļ karjeras konsultante aicina jauniešus pirms augstskolas apgūt kādu arodu.

“Jāsaka tā, ka ne vienmēr ir jāskrien uz augstskolu, ja tu nezini, ko tu vēlies. Varbūt ir vērts iestāties kādā profesionālā skolā, kamēr tu noskaidro, ko tu gribi. Kad tu jūti, ka tajā profesijā, tā tiešām ir tava, tad tu ej augstskolā. Jāsaka, ir bijuši klienti, kas ir stājušies četrās augstskolās. Katrā pusgadu pamācījušies un sapratuši, ka tas nav viņa,” stāsta Dombrava.

Karjeras konsultantes pieredze darbā ar jauniešiem rāda – ja cilvēks ļoti vēlas strādāt, viņš darbu atrod. Turklāt programma „Jauniešu garantija” var palīdzēt gan ar atbalstu tikšanai uz darbu, gan piedāvāt stipendijas par darbu nevalstiskajās organizācijās. Tādēļ viss esot pašu jauniešu rokās.

Uzņēmīgākie var no programmas iegūt arī 3000 eiro lielu starta kapitālu savam biznesam, taču tad ir vajadzīgs biznesa plāns un augstākā izglītība. Tādā veidā savus uzņēmumus ir izveidojuši 126 jaunieši.

Taču vislielākais šķērslis jauniešiem darba tirgū ir izglītības trūkums. “Līdz 60% no visiem jauniešiem bezdarbniekiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem ir ar tā saucamo nepietiekamo izglītības līmeni. Tas nozīmē, ka joprojām mums 60% no jauniešiem ir vai nu nepabeigts izglītības kāds līmenis, vai nu tikai pamatskola vai vidusskola, respektīvi, nav profesijas, aroda, specialitātes. Tas nozīmē, ka šis jaunietis nav pievilcīgs darba devēja acīs, un arī viņa karjeras iespējas šā brīža darba tirgū ir visai ierobežotas,” skaidro Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.

Kopš pagājušā gada jauniešu bezdarba līmenis Latvijā ir samazinājies no gandrīz 20% uz aptuveni 15%. 2014. gadā darbu atrada 36 tūkstoši jauniešu. Labklājības ministrija to saista tieši ar programmas „Jauniešu garantija” panākumiem.

Turpmāk atsevišķos „Jauniešu garantijas” pasākumos varēs piedalīties ne tikai bezdarbnieki, bet arī nodarbināti jaunieši ar zemu kvalifikāciju. Līdz 2018.gadam kopējais programmas finansējums ir aptuveni 63 miljoni eiro. Labklājības ministrija cer „Jauniešu garantijas” pasākumus turpināt līdz 2020.gadam.

Izvēloties savu profesiju, vērts painteresēties, kādas perspektīvas tai tiek prognozētas nākotnē. Un šajā ziņā palīdzīgs varētu būt rīks, kas atrodams BBC mājaslapā. Tajā Oksfordas universitātes zinātnieki ir aprēķinājuši, kāda ir varbūtība, ka pēc 20 gadiem jūsu izvēlēto profesiju veiks kāda mašīna vai robots.  Piemēram, žurnālistika no šī viedokļa ir diezgan droša profesija, jo pastāv tikai 8% varbūtība, ka pēc 20 gadiem šo darbu veiks kādi roboti vai tas notiks automātiski, bet pavāru profesijai šāda varbūtība ir krietni lielāka – 73%.

Otrs veids, kā uztaustīt, vai iecerētā profesija varētu būt piemērota, ir satikt kādu, kas to jau dara. Šāda iespēja karjeras nedēļā bija dota Rīgas skolēniem, kuri varēja uz piecām minūtēm piesēst pie viena galda ar modes dizaineri, pavāru, ārsti, programmētāju, dīdžeju un žurnālisti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti