Jaunieši Preiļos ražo unikālas koka rotaļlietas un atver savu veikalu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arvien biežāk mazpilsētas un laukos var sastapt uzņēmīgus jauniešus, kuri pēc studijām atgriežas dzimtajās mājās, lai nodarbotos ar biznesu un radītu arī unikālus produktus.

Jaunieši Preiļos ražo unikālas koka rotaļlietas un atver savu veikalu
00:00 / 04:20
Lejuplādēt

"Tas ir bērnu attīstošais koka konstruktors, ar kura palīdzību bērni var iemācīties figūras, krāsu izpratni,” izrādot košās krāsās izkrāsotu, ar antibakteriālām lakām apstrādātu lielizmēra koka rotaļu mājiņu, stāsta jaunais uzņēmējs Preiļos Jānis Sparāns.

„Šo konstruktoru mēs esam patentējuši Patentu valdē un šobrīd domājam par aktīvu tirdzniecību ārpus Latvijas tirgus," saka Sparāns. Rotaļlietas nav vienīgais, ko Jānis kopā ar draudzeni Sandru Nikiforovu sāka radīt uzreiz pēc augstskolas absolvēšanas.

"Medaļu turētāji, pulksteņi, svētku kalendāri, sezonālie dekori, krājkasītes, kastītes... Pārsvarā tie ir uz pasūtījumiem tendēti darbi, kad izpildām klienta vēlmes," norāda Sparāns.

Koka priekšmetu radīšana pie Jāņa nav atnākusi nejauši.

"Tēva uzņēmums saistīts ar kokapstrādi, un uzreiz radās ideja „taisīsim koka izstrādājumus!”, bet radās arī jautājums  – koka izstrādājumus mēs ražosim, bet kur mēs tos pārdosim? Jā, internets – tas ir labi, bet var taču atvērt veikalu," saka Sparāns.

Nevis pamazām taustoties, bet ar joni metoties iekšā uzņēmējdarbībā, Jānis un Sandra pirms diviem gadiem Preiļu centrā arī atvēruši plašu veikalu.

"Tas viss bija vienā mirklī – atvērām uzņēmumu, iegādājāmies iekārtu – frēzi. Apģērbi, koka izstrādājumi, rokdarbi, tātad amatnieku preces, – veidot lielu veikalu, lai tur būtu atrodams viss, jo vieni paši koka izstrādājumi nebūtu konkurētspējīgi. Un tā mēs attīstāmies. Pavisam nesen sākām piedāvāt printēšanas pakalpojumus – uzrakstījām projektu par iekārtu iegādi, varam veikt T kreklu, krūzīšu apdruku. Griezējplotera pakalpojumus sniedzam," stāsta Sparāns.

Jaunieši ne tikai attīsta savu biznesu, bet arī sniedz iespēju vietējiem amatniekiem izstādīt un pārdot savus izstrādājumus.

"Mēs piesaistām cilvēkus ne tikai no Preiļiem, bet arī no citām vietām Latvijā. Piemēram, auskariņus mums veido sieviete no Jēkabpils, ir meitene, kas strādā pie mums, bet rada savas lietiņas – no dabīgās ādas auskarus, aproces. Gan keramika, rotas, sveces, plašs sortiments. Mūsu mērķis arī bija padarīt plašāku ne tikai veikala sortimentu, bet atbalstīt savējos cilvēkus," pauž Sparāns.

Lai arī divu gadu laikā līzingā iegādātais darbagalds vēl nav sevi atpelnījis un Covid-19 pandēmija ievērojami ietekmējusi iedzīvotāju pirktspēju, Jānis un Sandra nākotnē raugās perspektīvi.

"Var teikt, no nulles iesākot, mēs divatā sākām šeit strādāt un sasniedzām to, ka mums ir veikals ar gana plašu sortimentu, paši ražojam dažādus izstrādājumus, gan koka, gan printēto produkciju. Un mums ir labs kolektīvs izveidojies, [esam] piesaistījuši cilvēkus, kas nedodas prom, paliek mājās Preiļos, un ir gandarījums par to. Ja man kāds divus gadus atpakaļ paprasītu „Vai tu darītu tāpat?” es teiktu „Jā!”," uzsver Sparāns.

Jaunieši ir apņēmības pilni turpināt iesākto darbības virzienu savā dzimtajā mazpilsētā Preiļos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti