Jaunie vilcieni attālinās – «Pasažieru vilciens» pārtrauc iepirkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

AS "Pasažieru vilciens" (PV) jaunā valde nolēma pārtraukt vilcienu iepirkuma procedūru, jo tās turpināšana neatbilst uzņēmuma interesēm un finansiālajām iespējām, informēja uzņēmuma pārstāve Ieva Miežubrāle. Lēmumu par to, kā organizēt jaunu vilcienu iegādi, plānots pieņemt līdz rudenim, norāda Satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Valde divu nedēļu laikā kopš savas darbības sākuma ir pārskatījusi un apstiprinājusi uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada pārskatu. Iesniegšanai akcionāram sagatavoti arī 2014.gada budžeta grozījumi, kuros atrasta iespēja optimizēt resursus un samazināt zaudējumus par vismaz pieciem miljoniem eiro.

Valde plāno līdz augusta beigām sagatavot ceļa karti, kādā veidā nonākt līdz veiksmīgai ritošā sastāva nomaiņai paredzētajā termiņā - līdz 2016. gadam.

AS "Pasažieru vilciens" valde arī panākusi principiālu vienošanos ar VAS "Latvijas dzelzceļu" par infrastruktūras pamatpakalpojumu maksājumu kārtību, kas ir nepieciešama, lai "Pasažieru vilciens"  varētu plānot savu budžetu ilgākā termiņā. 

Satiksmes ministrs Latvijas Radio pastāstīja, ka „Pasažieru vilciena” valde secināja – uzņēmums nevar atļauties iegādāties šos vilcienus par cenu, kuru piedāvāja konkursa uzvarētājs „Stadler”, jo „tā ir ar dārgu”.

Uzņēmuma valdei uzdots mēneša laikā, līdz augusta beigām izšķirties, kādā procedūrā varēs iegādāties vilcienus – konkursā vai sarunu procedūrā. Līdz rudenim būs jātiek skaidrībā par nosacījumiem, uz kādiem „Pasažieru vilciens” varēs iegādāties vilcienus, un svarīgi, lai tie jau 2016.gadā būtu lietošanā.

Jau ziņots, ka  konkurss par jaunu elektrovilcienu nomu uz 15 gadiem tika izsludināts 2013.gada 25.novembrī. Konkurss par jaunu elektrovilcienu nomu izsludināts, jo  esošajiem vilcienu sastāviem strauji tuvojas ekspluatācijas termiņa beigas. Noma izvēlēta tāpēc, ka šajā gadījumā iepirkumā tiek piesaistīts ražotāja finansējums.

„Pasažieru vilciens” skaidroja, ka Dienvidkorejas uzņēmuma "Hyundai Rotem Company" iesniegto piedāvājumu iepirkumu komisija bija spiesta noraidīt, jo tas neatbilst iepirkumu nosacījumos definētajām kvalifikācijas prasībām.

Konkursu pavadīja arī cits skandāls - pirms PV paziņojuma par konkursa uzvarētāju atlūgumu iesniedza uzņēmuma valdes loceklis Aigars Štokenbergs. Viņš medijiem norādīja, ka uzņēmumam ir 14 miljonu eiro budžeta deficīts un jāparedz avoti, no kuriem finansēt vilcienu nomu – aptuveni 15 miljoni eiro gadā.

Satiksmes ministrija sola nepieļaut saistību uzņemšanos bez seguma un nefinansēt vilcienu nomu no budžeta. Skaidrība par vilcienu nomas konkursa likteni ministrija solīja divu nedēļu laikā.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti