Jaunie uzņēmēji no Rēzeknes eksportē malku uz Vāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rēzeknes novadā divu gados jaunu puišu radītajā uzņēmumā “Lindenwood” saražotā malka un iekura skaliņi nu jau pusgadu kā apgādā Vācijas patērētājus. Tirgus niša nav no vieglākajām, tomēr jaunie uzņēmēji ir apņēmības pilni un plāno paplašināties.

Rēzeknes novada Stoļerovas pagasta “Lindenwood” ir atvēlēta puse no kādas pavecas, bet vēl joprojām aktīvas fermas, otrā puse ir ar slaucamām govīm, kas pieder jaunā uzņēmēja tēvam.

Fermā ierīkota malkas, iekura skaliņu un palešu ražotne, norāda SIA “Lindenwood” valdes priekšsēdētājs un viens no īpašniekiem, 24 gadus vecais Jānis Arbidāns. Bez uzņēmuma te atrodas arī trīs zemnieku saimniecības.

“Te ir tēta saimniecība ar slaucamajām govīm, viena ir mana saimniecība un trešā ir mana drauga saimniecība. Nodarbojos gan ar lopiem, gan ar malku, primārais man ir lauksaimniecība, malkas ražošanas ideja radās - vienkārši bija kaut kāds projekts, kas nebija ar lauksaimniecību saistīts, nopirku mežizvedējpiekabi un malkas skaldāmo aparātu, nopirku pat nezinādams, ko es ar viņu darīšu,” atzina Arbidāns.

Tā kā lauksaimniecība ir izteikti sezonāls darbs, sākotnējā doma bijusi šādi malkas ražošanā ziemā nodarbināt traktortehnikas vadītājus.

“Uzstādīju to aparātu, vienā maiņā sāka divi cilvēki strādāt, sapratu, ja strādāsim ar tādu apjomu, nekā nebūs, vajag apjomu palielināt, nopirku vēl vienu aparātu, tad jau sāka strādāt četras maiņas dienu nakti,” jaunietis atklāja vien aizvadītā gada vasarā tapušā uzņēmuma straujo attīstību, neslēpdams arī to, ka vien šobrīd saprot šīs biznesa sfēras nestabilitāti.

“Vasarā vēl diezgan normāli gāja, tagad gan - vajag malku, rīt nevajag, parīt varbūt atkal vajadzēs... Ar lopiem ir drusku stabilāk, tāpēc, ka subsīdijas ir, ziemā atnāk stabila summa un zini ka tā būs, bet pašiem lopiem cenas gan gaļai bēdīgas, tāpat kā pienam. Likās, ka ar malku būs stabilāk, ja malku pirktu visu laiku, bet tā nenotiek,” stāstīja uzņēmējs.

“Paši ražojam paletes, uz paletes sataisām kasti, tad to kasti nesam pie aparāta, viens cilvēks malku griež un skalda, un otrais liek kastē. Ja viss ir normāli, vidēji var saražot 15 kastes viena maiņa, tātad 4 maiņas tās ir 60 kastes diennaktī, tā ir viena „fūra”, bet ne vienmēr tā sanāk,” klāstīja Arbidāns.

Visa Rēzeknes novada Stoļerovas pagasta uzņēmumā “Lindenwood”  saražotā malka nonāk Vācijas tirgū, bet nekur neparādās, ka tā ir Latvijas malka.

Vest ,malku uz Vāciju ir izdevīgi, tikai pašlaik uzņēmumam nav savas kaltes. „Lai būtu izdevīgi, vajadzētu savu malkas kalti,” atzina Arbidāns.

Šobrīd šeit pie jaunā uzņēmēja malkas, iekura skaliņu un palešu ražotnē Rēzeknes novada Stoļerovas pagastā uzņēmumā “Lindenwood” strādā astoņi darbinieki, bet tā kā visai jaunā ražotne vēl nestrādā ar pilnu jaudu, tuvākajā laikā darbinieku skaitu plānots palielināt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti