Jaunie speciālisti steidz izmantot garantiju programmu hipotekārā kredīta pirmajai iemaksai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nepilnas divas nedēļas – kopš 1. marta jaunajiem speciālistiem, proti, cilvēkiem vecumā līdz 35 gadiem, ir pieejams valsts atbalsts mājokļu garantiju programmas ietvaros. Jaunajiem speciālistiem atvelētajam atbalstam valsts budžeta finansējums nav pieejams, par garantiju ik gadu ir jāmaksā komisijas maksa 4,8% apmērā, taču interese par tās izmantošanu ir liela.

„Uz šo brīdi esam izsnieguši vairākas garantijas. Precīzāk būtu teikt - četras.

Jaunie speciālisti steidz izmantot garantiju programmu hipotekārā kredīta pirmajai iemaksai
00:00 / 00:47
Lejuplādēt
Bet pirmais klients uz šo programmu bija jau pirmajā dienā. Viņš pats atzina, ka ir gaidījis šo programmu vairākus mēnešus, jo tieši šīs pirmās uzkrāšanas problēma bija galvenā, kāpēc viņš bija atlicis mājokļa iegādi,” stāsta Attīstības finanšu institūcijas „Altum” valdes locekle Inese Zīle.

Programma, par kuras nepieciešamību tika runāts vairāk nekā gadu, sāka darboties 1. martā. Tieši sarežģījumus ar naudas sakrāšanu pirmajai iemaksai kreditētāji, tas ir, komercbankas jau ilgāku laiku min kā vienu no galvenajiem iemesliem, kādēļ daudzi vēl arvien spiesti mitināties īrētos dzīvokļos. „Viens no būtiskiem iemesliem ir nepietiekamais pirmās iemaksas apmērs,” jau iepriekš uzsvēra Latvijas Komercbanku asociācijas kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs Ainars Balcers.

Jaunajiem speciālistiem paredzētā mājokļu garantiju programma gan atšķiras no jau pazīstamās un ļoti pieprasītās atbalsta programmas ģimenēm ar bērniem.

Pati galvenā atšķirība – par „Altum” garantiju, kas paredzēta pirmās iemaksas segšanai, ņemot kredītu, ir jāmaksā komisijas maksa. Programmas izpratnē par jaunajiem speciālistiem uzskatāmi augstāko vai profesionālo izglītību ieguvuši cilvēki vecumā līdz 35 gadiem.

Pēc Zīles teiktā, šī ir tā iedzīvotāju daļa, kam hipotekārie kredīti līdz šim bijuši liegti tieši tādēļ, ka nav naudas pirmās iemaksas segšanai. „Tā risina to galveno problēmu, kas ir pirmās iemaksas uzkrāšanas problēma. Mēs redzam, ka jaunajiem speciālistiem bieži vien ir labi ienākumi, stabilas algas, viņi ir gatavi iegādāties pirmo mājokli, bet trūkst uzkrājuma pirmajam maksājumam. Tādēļ programma ir tā, ar kuru mēs risinām šo uzkrājuma problēmu,” teica Zīle.

Saskaņā ar banku datiem, programmas kritērijiem atbilstoši kredītņēmēji hipotekāro kredītu parasti ņem dzīvokļa iegādei – priekšroka tiek dota divu un trīs istabu dzīvokļiem. Savukārt vidējā kredīta summa nepārsniedz 60 000 eiro. Pērkot šādu dzīvokli, maksimāli pieejamais garantijas apmērs programmas ietvaros varētu būt 12 000 eiro. „Nav ierobežota pirkuma summa, bet ir ierobežota pirmās iemaksas summa – tā ir 20% vai 50 tūkstoši eiro, atkarībā no tā, kurš no šiem kritērijiem pirmais iestājas,” norādīja Zīle.

Ģimenēm pieejamās mājokļu atbalsta programmas ietvaros dažu gadu laikā garantijas sniegtas vairāk nekā 7000 ģimeņu. Tiek lēsts, ka jaunajiem speciālistiem paredzēto programmu trīs gadu laikā varētu izmantot aptuveni 3000 kredītņēmēju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti