Jaunie speciālisti mājokļus lielākoties pērk Rīgā un Pierīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nepilna gada laikā kopš īpašās atbalsta programmas ieviešanas attīstības finanšu institūcijas „Altum” garantiju mājokļa iegādei saņēmuši jau tūkstotis jauno speciālistu. Vairāk nekā astoņi no desmit garantiju saņēmējiem tās izmantojuši, lai iegādātos mājokli Rīgā vai Pierīgā. Tikai 2% no darījumiem notikuši Latgalē.

Jaunie speciālisti mājokļus lielākoties pērk Rīgā un Pierīgā
00:00 / 04:25
Lejuplādēt

 

Pēc nepilnām divām nedēļām apritēs gads, kopš attīstības finanšu institūcija „Altum”, kas īsteno dažādas valsts atbalsta programmas, ieviesa īpašu mājokļu garantiju programmu jaunajiem speciālistiem. Tā ir pieejama cilvēkiem vecumā līdz 35 gadiem, kam vēl nav ģimenes un kas tādēļ vēl nekvalificējas atbalsta programmai, kas paredzēta ģimenēm ar bērniem, atgādina „Altum” valdes locekle Inese Zīle:

„Tas nosacījums ir, ka jābūt iegūtai augstākajai izglītībai vai vidējai profesionālajai izglītībai. Šobrīd mēs pēc šīm tūkstoš garantijām varam spriest, ka 85% ir ar augstāko izglītību un 15% ir ar vidējo izglītību.”

Līdzīgi kā atbalsta programmā ģimenēm ar bērniem, arī jauno speciālistu mājokļu garantiju programmā

kredīti bankās lielākoties tiek ņemti, lai iegādātos mitekļus Rīgā un Pierīgā. Vairāk nekā 80% līdz šim izsniegto garantiju izmantotas, pērkot mājokļus šajā reģionā.

„Jelgava, Liepāja, Jūrmala – katrā no šīm pilsētām ir vairāki desmiti darījumu. Procentuāli tas, protams, nav daudz, bet tomēr darījumi ir no 20 līdz 30. Mazāk darījumi ir notikuši citās ārpus Rīgas pilsētās,” saka Zīle.

Saskaņā ar „Altum” apkopoto statistiku, vidējais aizdevuma apjoms, ko atbalsta programmas izmantotāji ņēmuši bankās, ir 58 tūkstoši eiro. Diapazonā no 20 līdz 50 tūkstošiem eiro notikuši 43% jeb teju puse no visiem programmas ietvaros atbalstu saņēmušajiem darījumiem. Zīle stāsta, ka atteikumus dalībai atbalsta programmā saņēmuši vien daži interesenti, kas, visticamāk, esot skaidrojams ar to, ka par iespējām saņemt garantijas cilvēki interesējas jau pēc tam, kad viņu maksātspēju izvērtējušas bankas:

„Maksa, ko speciālisti maksā par šiem dzīvokļiem, ir tādas samērojamas – vidēji no 50 līdz 70 tūkstošiem. Šajā gadījumā maksimālā garantijas summa ir 20% vai 50 tūkstoši, atkarībā no tā, kurš no šiem kritērijiem pirmais iestājas. Tas, ko mēs redzam ikdienā, ka jaunie speciālisti apsver, cik lielas šīs garantijas viņiem ir nepieciešamas. Ir bijusi garantija 6% apmērā, ir 20% apmērā. Tas ir ļoti atkarīgs no tā, kāds ir šis īpašums, kas tiek iegādāts, ir vai nav uzkrājumi.”

Atšķirībā no garantijām, kas tiek izsniegtas ģimenēm ar bērniem paredzētajā atbalsta programmā, jaunajiem speciālistiem šīs garantijas tiek sniegtas uz tirgus principiem. Nekustamo īpašumu kompānijas „Arco Real Estate” valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits, lūgts komentēt šādu atbalsta programmu ietekmi uz nekustamā īpašuma tirgu, saka:

„Tas viennozīmīgi palīdz jaunajām ģimenēm un jaunajiem speciālistiem „atsperties” uz nekustamā īpašuma iegādi. To šī programma ir apliecinājusi.

Tas, par ko man nav pārliecības, ir, vai visiem šis atbalsts patiešām ir bijis nepieciešams. No klientiem ir dzirdēts, ka liekas, ka varbūt pat nevajag, bet bankas mudina paņemt šo garantiju kā papildu nodrošinājumu.”

Viņš vēl piebilst:

„Šis atbalsts pēc būtības neatrisina maksātspēju kopumā. Cilvēkam, uzņemoties saistības uz 20, 25 vai pat vairāk gadiem būtu jāspēj šo pirmo iemaksu sakrāt. Tas tomēr veicina stabilitātes sajūtu, lai nav jāsaka, ka īri var atļauties maksāt, bet pirmajai iemaksai sakārt nespēj. Šis nav nekā atrisināts.”

Aizvadītā gada pirmajā pusē pat vairāk nekā puse no komercbankās piešķirtajiem hipotekārajiem kredītiem privātpersonām bija izsniegti ar „Altum” garantiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti