Jaunās 10 eiro banknotes sola izturīgākas un drošākas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Drošākas pret viltojumiem, izturīgākas un vieglāk atpazīstamas - tādas solās būt jaunā parauga 10 eiro banknotes. Pirmdien Eiropas Centrālā banka prezentēja jauno banknošu dizainu, kas apgrozībā tiks laistas septembrī. Pēc izskata tās būs līdzīgas jaunajām 5 eiro banknotēm, kas dienasgaismu ieraudzīja aizvadītā gada maijā. Latvijas Banka sola, ka pie mums jaunā parauga 10 eiro banknošu ieviešana grūtības nesagādās.

Ir pagājušas vien pāris nedēļas kopš Latvijā ir ieviests eiro. Un dažiem, iespējams, joprojām apjukumu rada fakts, ka apgrozībā ir pieejamas divu veidu 5 eiro banknotes: vecās, kuru dizains izstrādāts 2000.gadu sākumā, un jaunās, kas parādījās pagājušajā gadā. Rudenī līdzīgs liktenis piemeklēs arī 10 eiro banknotes.

Eiropas Centrālā banka valdes loceklis Īvs Meršs pirmdien Frankfurtē prezentēja jauno 10 eiro banknoti: „Mūsdienās jūs varat ceļot no Rīgas līdz Romai, no Barselonas līdz Bratislavai, no Azoru salām līdz Larnakai… Praktiski visur, kur vien jūs vēlaties Eiropas teritorijā. Un lietot vienas un tās pašas banknotes un monētas.”

Jaunā 10 eiro banknote pēc izskata būtiski neatšķiras no pašreizējās. Faktiski, lai saprastu atšķirības atliek vien salīdzināt vecā un jaunā parauga 5 eiro banknotes. Ar 10 eiro būs ļoti līdzīgi.

Krāsa arī turpmāk būs sārta, lai gan tonis kļūs nedaudz košākas. Cipars 10 būs lielāks un labajā banknotes pusē parādīsies hologramma ar sengrieķu dievietes Eiropas attēlu. Tādēļ arī jaunās banknotes tiek dēvētas par Eiropas sēriju. Konkrētais attēls nāk no aptuveni 2000 gadu vecas vāzes, kas atrodas Luvras muzejā Parīzē.

Jaunā nauda arī turpmāk tiks drukāta uz papīra, nevis plastmasas, kā to drīzumā plāno darīt Anglijas Banka. „Mēs ar lielu interesi vērojam, ko dara Anglijas Banka un arī citas pasaules bankas un pētām viņu pieredzi. Mēs izmantojam papīra pamatni un esam veikuši padziļinātu pētījumu par to, vai turpmāk izmantot papīra vai polimēra pamatni. Un esam nonākuši pie secinājuma, ka šai jaunajai sērijai mēs turpināsim izmantot papīru,” saka Meršs.

Ar laiku ir paredzēts nomainīt arī pārējās banknotes līdz pat 500 eiro nominālam. Vaicāts, vai Eiropas Centrālā banka nav plānojusi atteikties no 500 eiro banknotēm, ko ikdienā izmanto reti, bet pēc nostāstiem esot iemīļojuši noziedznieki, Īvs Meršs atjokoja, ka tam neesot pamata. „Daudzi saka, ka noziedzniekiem patīk arī lielās Vācijas automašīnas. Bet tas nav iemesls, lai aizliegtu šādu automašīnu ražošanu.”

Jāpiebilst, ka Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš ir pārliecināts, ka jaunā parauga banknošu ieviešana nekādas tehniskas grūtības mūsu valstī neradīs. Abu paraugu banknotes būs derīgas vēl ilgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti