Jaunajiem uzņēmējiem un zemniekiem turpmāk pieejami mazi aizdevumi lauku attīstībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunajiem uzņēmējiem un zemniekiem turpmāk pieejami mazi aizdevumi lauku attīstībai. Valsts atbalsta programmu īsteno "ALTUM", un nauda būs pieejama investīcijām, kā arī apgrozāmiem līdzekļiem uzņēmējiem, kuri darbojas lauku teritorijās visā valstī, izņemot lielākajās pilsētās. Interese par jauno atbalsta programmu jau pirmajās nedēļas bijusi liela.

Jaunajiem uzņēmējiem un zemniekiem turpmāk pieejami mazi aizdevumi lauku attīstībai
00:00 / 02:04
Lejuplādēt

 

Finanšu institūcija "ALTUM" jau septembra sākumā atvērusi aizdevumu programmu ar valsts atbalstu lauku attīstībai, kuras kopējais finansējums ir 13,8 miljoni eiro. Programma paredzēta tikai tiem, kas saimnieko ārpus lielajām pilsētām un kuriem ir neliels gada apgrozījums - līdz 70 tūkstošiem eiro.

"Aizdevums investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem kopumā līdz pat 100 tūkstošiem eiro. Aizdevuma termiņš līdz 10 gadiem investīcijām, ar būvniecību un nekustamo īpašumu saistītiem projektiem – līdz 15 gadiem. Apgrozāmajiem līdzekļiem termiņš līdz 3 gadiem. Aizdevums līdz 7 tūkstošiem eiro pieejams bez aizņēmēja līdzfinansējuma, virs šīs summas – ar 10% līdzfinansējumu. Atvieglotas nodrošinājuma prasības: aizdevums līdz 25 tūkstošiem eiro iespējams arī bez papildu nodrošinājuma, bet ar personīgo galvojumu, ja netiek iegādāts nekustamais īpašums vai cits reģistrējams īpašums," klāsta "ALTUM" speciāliste Diāna Karacejeva.

Valsts atbalsta programmā jau pirmajās nedēļas bijusi liela pieteikšanas aktivitāte – līdz 50 interesentu nedēļā un piešķirti jau pirmie aizdevumi, pārsvarā kādām investīcijām.

"Lauksaimnieki un pārējās nozares ir 50 uz 50, ka piemēru gribu minēt - tie ir mājražotāji, pakalpojumu sniedzēji, transporta uzņēmumi, būvniecības un tirdzniecības uzņēmumi. No lauksaimnieku puses tie ir uzņēmumi, kas vēlas darboties ar augstas pievienotās vērtības radīšanu - smiltsērkšķu, upeņu audzēšanu, interese ir arī bioloģiskajiem lauksaimniekiem,'' uzskaita Karacejeva.

Jauno zemnieku kluba vadītājs, lauksaimnieks Kārlis Ruks vērtē, ka kopumā arvien vairāk ļaužu pievēršas saimniekošanai lauku teritorijās un lielākais izaicinājums gan ir zemes iegāde, bet arī darbu uzsākšanai bieži vajadzīgs atspēriens:

"Parasti ir vajadzīgs, ar ko sākt. Ja izdodas zemi mantot, nākamais punkts - ko darīt ar to zemi. Šis ir variants, kā uzcelt pirmo siltumnīcu. Finanšu līdzekļi vienmēr ir nepieciešami."

Savukārt Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas pārstāve Aija Lokenbaha stāsta, ka jauniem uzņēmējiem lauku teritorijās problēmas lielākoties rada darba spēka meklējumi un nodokļu sistēma.

"Šī atbalsta programma ir pozitīvi vērtējama, tā pašlaik ir vienīgā tāda. Bet

problēma ir arī cilvēku domāšanā - gribētos, lai sabiedrība kopumā pozitīvāk skatās uz vietējo uzņēmēju, vēlētos arī lielāku atbalstu nemateriālā veidā, tātad varbūt saudzīgāku nodokļu režīmu, lielāku pretimnākšanu no dažādiem kontrolējošiem dienestiem.

Jaunam uzņēmējam vajadzētu vairāk laika, lai var ieskrieties un izpildīt visas prasības simtprocentīgi," saka Lokenbaha.

Plānots, ka valsts atbalstu jaunajā programmā varēs saņemt līdz pat tūkstoš uzņēmumu visā Latvijā, kas darbojas vai vēlas darboties kādā no lauksaimniecības, uzņēmējdarbības vai zivsaimniecības nozarēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti