Jaunajā izlīdzināšanas modelī saskata centienus piespiest mazās pašvaldības apvienoties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar jauno Finanšu ministrijas izstrādāto pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli tiks sasniegts nepateiktais mērķis, proti, mazās pašvaldības tiks piespiestas apvienoties, jo citādi tās izdzīvot nespēs, intervijā Latvijas Radio norādīja Carnikavas novada domes vadītāja Daiga Jurēvica.

Mazās pašvaldības, kurām līdz ar jauno modeli samazināsies ieņēmumi, būs spiestas apvienoties, jo tās nevarēs vienas pašas pastāvēt, uzskata Jurēvica.

„Valdība skaisti pasaka, ka būs pašiem jāpelna, būs jādomā par uzņēmējiem. Tai pašā laikā viņi neko nedara, lai tur uzņēmējdarbība veicinātos. Viņi faktiski ar šo finanšu izlīdzināšanas modeli piespiedīs pašvaldības apvienoties,” saka Jurēvica.

Viņa gan pieļauj, ka tas nav slikts mērķis. Taču pēc pašvaldību reformas, kad izveidotas 119 pašvaldības, liela daļa no tām tāpat esot trūcīgas.

„Tātad tas nav mehānisms. Mehānisms ir darba vietas radīt. (..) Jārada ir darba vietas, nevis tikai jāgulda nauda infrastruktūrā,” saka Carnikavas domes vadītāja.

Trešdien notiks Latvijas Pašvaldību savienības ārkārtas domes sēde, kurā plānots pieņemt oficiālo viedokli par jauno, Finanšu ministrijas izstrādāto pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli. Lai arī virkne pašvaldību jau paudušas tam atbalstu, ar to nemierā ir Pierīgā esošās, kurām būs jārēķinās ar lielāku savu ienākumu zaudēšanu. 

Jau ziņots, ka koalīcija vienojās tālāk virzīt jauno modeli, kas pašpalīdzības fonda naudu ļaušot sadalīt taisnīgāk. Paredzēts nabadzīgāko pašvaldību ieņēmumus tuvināt turīgākajām, taču vienlaikus piebremzēt bagāto pašvaldību attīstības tempus. Turklāt jaunajā kārtībā vairāk saņems tās pašvaldības, kas veicinās saimniecisko darbību

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti