Jaunajā daudzdzīvokļu māju renovācijas programmā saņemti 66 pieteikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunajā daudzdzīvokļu māju renovācijas programmā saņemti 66 projektu pieteikumi Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējuma saņemšanai, un desmit projekti jau ir saņēmuši pozitīvu atzinumu.

Apsīkstot iepriekšējā ES fondu plānošanas perioda finansējumam, šogad ļoti strauji samazinājies daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas programmas ietvaros renovēto namu skaits.

Kopumā 2007.-2013. gada plānošanas periodā Latvijā renovēta 741 daudzdzīvokļu māja. Kopējais šo namu renovācijā ieguldīto līdzekļu apjoms pārsniedz 126 miljonus eiro.

Savukārt pašreizējā plānošanas periodā daudzdzīvokļu dzīvojamo namu renovācijai paredzēti aptuveni 165 miljoni eiro publiskā finansējuma. Ar šo naudu pietiek, lai varētu renovēt ap 1030 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, teica "Altum" Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš.

Jaunajā daudzdzīvokļu māju renovācijas programmā saņemti 66 pieteikumi
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

Attīstības finanšu institūcijā "Altum" šogad sākta jaunā plānošanas perioda finansējuma saņemšanai pieteikto projektu izvērtēšana.

Kopš šā gada aprīļa "Altum" konsultē par projektu sagatavošanu. Tāpat šogad noslēgti līgumi ar četrām lielākajām komercbankām par šo banku līdzdalību programmas finansēšanā.

"Mums ir iesniegti 66 projekti izvērtēšanai. Un esam iedevuši jau desmit pozitīvus atzinumus. Respektīvi desmit mājas jau var uzsākt iepirkumu procedūru, skatīties un lūkoties pēc piegādātājiem, pēc finansētāja un spert pēdējos soļus, lai uzsāktu projekta relizāciju," teica "Altum" pārstāvis.

Ekonomikas ministrijas ES fondu nodaļas vadītāja Anda Lagzdiņa iepriekš atzina, ka interese par iespēju saņemt jauno ES fondu atbalstu daudzdzīvokļu māju siltināšanai ir milzīga. Visvairāk par ES atbalstu interesējas Liepāja, kas arī līdz šim bijusi aktīvākā pašvaldība ēku siltināšanā.

Pēc viņas teiktā, kopumā Latvijā būtu nepieciešams siltināt 17 000 ēku, un tam būtu nepieciešams finansējums, kas mērāms miljardos eiro. Ar 2014.-2020. gados ES fondos pieejamo atbalstu varēs nosiltināt vairāk nekā 1000 ēku. "Tas ir maz priekš tās vajadzības," iepriekš atzina Lagzdiņa.

Līdz ar to ES līdzfinansējumu saņems tie, kas pasteigsies ar projektu iesniegšanu, piebilda Lagzdiņa. Viņa gan norādīja, ka vēl viena iespēja ir mājas siltināt, piesaistot privāto finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti