Krustpunktā

Tūrisma nozare strauji cietusi Covid ietekmē. Kāda ir tās nākotne un kā palīdzēt?

Krustpunktā

Gaisa kvalitāte Rīgā un Latvijā: Kā rīkoties, ja piesārņojums pārsniedz normas

Krustpunktā izvaicājam Konkurences padomes priekšsēdētāju Juri Gaiķi

Jaunais KP vadītājs: Rīgas sadalīšana atkritumu zonās – pagaidu un ne labākais risinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atkritumu savākšanas zonu izveide Rīgā ir bijis pagaidu risinājums, kas nav pats labākais. Tāpēc Rīgas domes jaunajai vadībai jādomā par atkritumu apsaimniekošanas koncepciju pilsētai, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja Konkurences padomes (KP) priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

Gaiķis uzsvēra, ka pašreizējais risinājums, atkritumu apsaimniekošanas tirgū sadalot Rīgu trijās zonās, ir pagaidu variants: “Tas, protams, nav absolūti labs risinājums –

šāds sadalījums zonās, kur atkal nedarbojas brīvā konkurence un katrā zonā izveidojies savs monopoliņš. Līdz ar to tas nav īsti pareizs risinājums.”

Šis jautājums esot jāatrisina iespējami ātrāk. Lietas maksimālais izskatīšanas termiņš ir divi gadi.

Konkurences padomes vadītājs iecerējis tikties ar Rīgas domes jauno vadību par atkritumu apsaimniekošanas koncepciju.

“Jāatrod optimālākais risinājums, lai visi [tirgus] dalībnieki, kas iepirkušas tehniku, attīstījuši savu infrastruktūru, varētu pēc tam brīvi konkurēt un piedāvāt savus pakalpojumus par iespējami izdevīgākām cenām kā tādām patērētājam,” sacīja Gaiķis.

Viņaprāt, “ideālākais risinājums” būtu iespēja visiem tirgus dalībniekiem konkurēt visā pilsētā. Vienlaikus viņš uzskata, ka šķiroto atkritumu savākšanas vietu nodrošināšanai daļa atbildības jāuzņemas pašvaldībai.

KONTEKSTS:

2019. gadā strīdi par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā kļuva par iemeslu valdības lēmumam rosināt Rīgas domes atlaišanu. Toreiz dome nolēma uz 20 gadiem visu atkritumu apsaimniekošanu uzticēt vienam operatoram – vairāku uzņēmumu izveidotajai akciju sabiedrībai "Tīrīga". Taču Konkurences padome liedza "Tīrīgai" pagaidām sākt darbus Rīgā. Padome lika pagaidām turpināt līgumu ar līdzšinējiem atkritumu izvedējiem, bet valdība akceptēja par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā, kuru pērnā gada decembrī pagarināja vēlreiz – līdz 2020.gada marta vidum. 

Rīgas dome un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija tikai 5. martā vienojās par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu precizēšanu, lai atkritumu apsaimniekošana varētu atgriezties ierastajās sliedēs.

Jaunā atkritumu apsaimniekošanas kārtība Rīgā stājās spēkā šī gada 20. maijā. Tā paredz, ka turpmāk pilsēta sadalīta četrās zonās, kurās pakalpojumus nodrošina uzņēmumi "Clean R", "Eco Baltia vide" un pilnsabiedrība "Lautus vide", kurā apvienojušās kompānijas "Lautus" un "Pilsētvides serviss".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti