Panorāma

Amatpersonu Vecgada uzrunas vērtē kā stīvas

Panorāma

Saeimas apakškomisija uzklausa NEPLP

"Elektrum" ceļ fiksēto elektrības cenu

Jaunais gads lielai daļai iedzīvotāju nesis elektrības sadārdzinājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunais gads nesis jaunas elektrības cenas lielākajai daļai Latvijas vadošā elektrības tirgotāja "Elektrum" klientu. Sadārdzinājums saistīts ar ilgo sausuma periodu pagājušajā vasarā, kam sekoja būtisks cenu kāpums "Nord Pool" elektrības biržā. Eksperti fiksētās elektroenerģijas cenas palielināšanu lielākajai daļai mājsaimniecību vērtē kā likumsakarīgu soli, bet pieļauj, ka tas varētu motivēt patērētājus aktīvāk pārskatīt izvēlētos tarifu plānus.

Lai arī tikai neliela daļa Latvijas mājsaimniecību izvēlējušās maksāt par elektrību atbilstoši aktuālajai biržas cenai, tieši šis tarifu plāns, ekspertu vērtējumā, vairākus gadus bijis izdevīgāks par tirgotāju piedāvāto fiksēto elektroenerģijas cenu. Tā tas bija līdz nu jau aizvadītā gada vasarai, kad "Nord Pool" biržā elektrības cena piedzīvoja pamatīgu kāpumu, kas turpinājās līdz gada beigām.

 Lai arī elektrības cenu ietekmē virkne faktoru, šoreiz eksperti kā noteicošo izceļ tieši ieilgušo sausuma periodu.

"Maz nokrišņu nozīmē, ka ir maz ūdens upēs nozīmē, ka lētākais elektroenerģijas ražošanas veids, kas ir lielās HES, mums nav pieejams tik daudz, cik mums gribētos," stāsta enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Nozares eksperti gan skaidro, ka elektrības cenas kāpums vasarā un rudenī ir ierasta parādība un, iestājoties kārtīgai ziemai un vēlams pamatīgiem nokrišņiem, cenai atkal vajadzētu sākt slīdēt uz leju. 

Tomēr kopējais cenas līmenis ir ievērojami audzis un tam sekojis arī Latvijā lielākā mājsaimniecību apgādātāja – "Latvenergo" – paziņojums par fiksētās cenas kāpumu.

"Elektroenerģijas cenas izmaiņa reģionā ir apmēram starp 14% un 15%, un fiksētās cenas kāpums, ja skatāmās kopējo rēķina izteiksmi, ir ap 12%," skaidroja AS "Latvenergo' pārdošanas direktors Uldis Mucinieks.

Pēc "Latvenergo" aprēķiniem, aptuveni divām piektdaļām "Elektrum" klientu rēķini augs par 1,70 eiro, trešdaļai – par 3,5 eiro, bet vēl 20% sadārdzinājums būs lielāks.

Eksperti prognozē, ka cenas kāpums varētu mudināt citādi visai pasīvos Latvijas patērētājus pārskatīt izvēlētos tarifu plānus. 

"Tas, ka tiks celta arī fiksētā cena lielam mājsaimniecību skaitam, kuri līdz šim dzīvoja ar fiksēto cenu ļoti laimīgi, lai gan pārmaksāja, tagad viņi varbūt aizdomāsies, varbūt tomēr nav izdevīgi palikt ar fiksētās cenas produktu, varbūt ir izdevīgi skatīties biržas virzienā," lēsa Āboltiņš.

SIA "Enefit", kas Latvijā līdz šim apkalpojis tikai uzņēmumus, elektrības sadārdzinājumu tieši līdz ar gadumiju prognozē mazākam skaitam klientu.

"Šis gads ir bijis izaicinājums visiem, bet mums ir pusgada līgumi, no viena mēneša līdz trīs, piecu gadu gari līgumi, tāpēc šīs izmaiņas iestājas ļoti dažādos mirkļos," teica SIA "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Šī gada sākumā "Enefit" plāno iesaistīties arī mājsaimniecību apkalpošanā, kur savus pakalpojumus piedāvā jau 12 elektrības tirgotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti