Nakts ziņas

Latvijā pieaudzis vietējo piena produktu patēriņš

Nakts ziņas

Starta tarifs trūcīgajiem saglabāsies

Būvniecības likuma ieviešanā vēl daudz darāmā

Jaunais būvniecības regulējums stāsies spēkā 1.oktobrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Drošība, uzraudzība un kontrole pašā būvniecības procesā - būvdarbu veicēji un būvuzraugi vairs nevarēs brīvi attiekties pret kvalitātes un kontroles jautājumiem būvniecības procesā - tas ir viens no stūrakmeņiem jaunajā Būvniecības likumā, kas stāsies spēkā 1.oktobrī. Tāpat arī iecerēta sabiedrisko ēku ekspluatācijas uzraudzība, kuras trūkumu izgaismoja nesenā Zolitūdes traģēdija.

„Tā ir prognozējamība, atbildība un drošība...” Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis no Reformu partijas šādiem vārdiem raksturo jauno Būvniecības likumu, pie kura darbs ilga desmit gadu un kura izstrāde īpašu nozīmi guva pēc Zolitūdes traģēdijas. Piemēram, jaunais regulējums daudz skaidrāk nosaka katra būvniecības procesa dalībnieka atbildību un valsts atgriežas būvniecības uzraudzībā. Darbu sāks Buvniecības uzraudzības birojs, stāsta Vjačeslavs Dombrovskis.

Līdz šim esošais regulējums ekspluatācijā nodotu ēku uzraudzību nekādi neskāra. Ekonomikas ministrijas pārstāve Ilze Oša stāsta, ka tāda līdz šim attiecībā uz publiskām ēkām līdz šim nebija. Taču jaunais likums to paredz:

„Nosakot arī, ka pienākums kontrolēt šos jautājumus būs būvinspektoriem. Atkarībā no tā, cik būtiska,  cik daudz cilvēku pulcē šī būve, šis sadalījums būs starp valsts būvinspektoriem, kas strādās Būvniecības kontroles birojā, un pašvaldības būvinspektoriem, kas strādā pašvaldību būvvaldēs.”

Ja būvinspektoram apsekojot vietu, rodas aizdomas par bīstamību, īpašniekam ir pienākums pasūtīt būves tehnisko apsekošanu, kas jau attiecībā uz dzīvojamām mājām jau tagad ir noteikts, taču nebija attiecībā uz publiskajām ēkām, stāsta Oša.

Tiesa, jaunais likums, kas stāsies spēkā 1.oktobrī, īpašu uzmanību pievērš arī tam, lai ēkas jau tiktu būvētas drošas un būtu atbilstoša uzraudzība. Ekonomikas ministrijas pārstāve Ilze Oša atzīst, ka vājais posms līdz šim bijis ļoti vispārīgais regulējums tam, kas un kā objektā jānodrošina. Tas devis iespējas būvdarbu veicējiem un būvuzraugiem brīvi attiekties pret kvalitātes un kontroles jautājumiem būvniecības procesā:

„Tagad dotas lielākas tiesības būvuzraugiem būvlaukumā, arī pašvaldības un valsts kontrolējošām institūcijām redzēt un saņemt informāciju par būvdarbu kvalitāti. Var apturēt būvdarbus, ja laukumā nav būvdarbu vadītāja, būvuzrauga pienākums ir detalizētāk dokumentēt savu darbu.”

Šobrīd izsludināts konkurss uz Būvniecības kontroles biroja vadītāja vietu, un birojs sāks sabiedrisko nozīmīgo ēku ekspluatācijas uzraudzību, sākot ar nākamā gada jūliju.

Sabiedriskās politikas centra „Providus” pētniece Agnese Lešinska uzsver - skaidrs, ka pie katra būvnieka vai būvinspektora nepieliksim policistu. Tomēr cerības Providus pētniece liek uz jauno Būvniecības kontroles biroju.

Vēl jānorāda, ka jaunais Būvniecības likums paredz, ka būvatļauja tiek izsniegta, pamatojoties uz būvniecības ieceres iesniegumu un būvprojektu minimālā sastāvā pirms projektēšanas darbu uzsākšanas, tādējādi lēmums par būvniecības apstrīdēšanu tiek pārcelts uz būvniecības procesa sākumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti