Jaunā spēkstacija samazinās talliniešu siltuma rēķinus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Igaunijā, Iru, kas atrodas netālu no Tallinas un 200 kilometru no Ainažiem, otrdien tiek atklāta jauna atkritumu pārstrādes spēkstacija. Ar koģenerācijas palīdzību tā ļaus enerģijā pārstrādāt vairāk nekā pusi no Igaunijā radītājiem jauktajiem sadzīves atkritumiem jeb vairāk nekā 200 000 tonnu gadā.

Iru spēkstacijas attīstības projektu vadītājs Urmo Heinams norāda, ka šāda tipa stacijas koncentrējas uz siltuma ražošanu. Ieguvumi elektroenerģijas tirgum nebūs nozīmīgi, bet Tallinas un piepilsētu iedzīvotājiem siltuma rēķini varētu samazināties par 5%-10%, norāda Heinams. Viņš uzsver, ka atkritumu pārstrādes spēkstacija pirmām kārtām uzskatāma par vides projektu, un nozīmīgi ieguldījumi veikti, lai samazinātu izmešu daudzumu.

„No visiem spēkstacijā sadedzinātajiem atkritumiem paliek tikai 5% pelnu, kas nonāks izgāztuvēs. 95% atkritumu tiek pārvērsti enerģijā, bet atlikušie pelni tiks izmantoti kā materiāls veco atkritumu poligonu slēgšanai. Tas būs straujš solis uz priekšu Igaunijas atkritumu apsaimniekošanas uzlabošanā, kā arī samazinās apkures cenas. Tas pamatā ir vides projekts, bet arī labs ieguvums enerģijas ražošanā,” par pozitīvo attīstību pārliecināts Heinams.

Iru spēkstacija ir Baltijas lielākā elektroenerģijas ražotāja "Eesti Energia" īstenotais projekts, kurā investīcijas sasniedz 105 miljonus eiro (nepilnus 74 miljonus latu).

"Eesti Energia" ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pilnībā pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas ražošanu. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz pat elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus. "Eesti Energia" darbojas Baltijas valstīs, Somijā, Vācijā, Jordānijā un ASV. Papildus darbībai Igaunijā "Eesti Energia" tirgo elektroenerģiju arī Latvijas un Lietuvas atvērtajā tirgū, kur izmanto "Enefit" zīmolu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti