Dienas ziņas

Pierīgas skolotāju maciņus glābs pašvaldības

Dienas ziņas

Cilvēki ar īpašām vajadzībām dodas burāt

Baložos atklāj modernu kokšķiedras rūpnīcu

Jaunā rūpnīcā Baložos ražos Latvijā inovatīvu produktu – kūdras aizvietotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ķekavas novada Baložos ceturtdien, 22.septembrī, atklāta moderna kokšķiedras rūpnīca, kas ražos Latvijā inovatīvu produktu - kūdras aizvietotāju. Tā galvenā izejviela ir šķelda, kas tiks iepirkta no Latvijas uzņēmējiem, bet gatavais, profesionāliem dārzkopjiem paredzētais produkts, tiks eksportēts. Dānijas uzņēmumam piederošais kūdras substrātu ražošanas uzņēmums Latvijā darbojas jau vairāk nekā desmit gadus, un saražoto produkciju eksportē uz vairāk nekā simts pasaules valstīm.

Ideja par šķeldas izmantošanu augsnes aizstāšanai Latvijas lielākajam kūdras substrātu ražošanas uzņēmumam radās pirms trim gadiem,

un ceturtdien Baložos jau slejas moderna kokšķiedras rūpnīca, kurā izejot visu pārstrādes ciklu no šķeldas tiek izspiesta kokšķiedra, kas tiks samaisīta ar kūdru un iegūts jauns produkts.

„Tas ir vairāk saistīts ar to, ka kūdras resursi Eiropā iet uz beigām, un ir vajadzīgas alternatīvas. Viena no labākajām alternatīvām ir kokšķiedra. Latvijā tas vairāk ir inovatīvs produkts. Eiropā rūpnīcas kokšķiedru ražo jau apmēram 15 gadus, bet Latvijā nekas tāds vēl nav,” norāda SIA „Pindstrup Latvia” finanšu direktors Edijs Ločmelis.

Šķelda tikšot iepirkta no vietējām zāģētavām, bet jaunais produkts uzņēmumam „Pindstrup Latvia” ļaus palielināt kūdras substrātu ražošanu par 30%. Visa produkcija gan tiks eksportēta un Latvijā praktiski nebūs nopērkama.

„Mēs gadā saražojam 1,25 miljoni kubikmetru. Tas ir diezgan ievērojams apjoms, un Latvijas tirgus mums ir vienkārši par mazu. Otrkārt, mūsu produkts ir samērā dārgs, jo tas ir ļoti kvalitatīvs,” sacīja Ločmelis.

Jaunais produkts ne vien radīs pievienoto vērtību šķeldai, un  25 jaunas darba vietas, no kurām sešas būs tieši rūpnīcā, bet arī palielinās Latvijas eksporta bilanci. Turklāt ieguvums Latvijai bija arī no paša rūpnīcas būvniecības procesa. „Situācija ar tiešām ārvalstu investīcijām ir kritiska,” atzīst Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības komisijas Padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis. „Te ir jautājums politiķu pusei - ar šādu nodokļu politiku, tiesiskās vides situāciju mums būs ļoti grūti šādus investorus piesaistīt un noturēt. Tā kā paldies šai kompānijai, kas neskatoties uz visu turpina Latvijā investēt,” norāda Rostovskis.

Jaunās rūpnīcas izveide izmaksājusi piecus miljonus eiro, no kuriem 1,2 miljoni ir LIAA piešķirtie līdzekļi, bet pārējais ir uzņēmuma ieguldījums.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti