Pēcpusdiena

Fonds "Viegli" aicina pieteikt kandidātus apbalvojumam "Laiks Ziedonim"

Pēcpusdiena

Sākusies pieteikšanās apbalvojumam "Laiks Ziedonim"

Jaunais likums ierobežo tirgotāju iespējas nodrošināt svaigu preci, arī maizi

Jaunā likuma dēļ mazajos veikalos dienas beigās mēdz trūkt maizes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jauno pārtikas tirdzniecības ierobežojumu dēļ mazajiem veikaliem ir kļuvis grūtāk nodrošināt pircējiem svaigās pārtikas sortimentu, kā dēļ dienas beigās veikalu plauktos trūkst, piemēram, maizes.
 

Mazie pārtikas veikali ceļ trauksmi par Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumu, kas stājās spēkā šā gada sākumā un kas liedz veikaliem atdot atpakaļ piegādātājiem preci, ko tie nav iztirgojuši.

Lai neveidotos preču atlikumi, mazie tirgotāji preci pasūta uzmanīgi – mazākos apjomos, līdz ar to mēdz būt situācijas, kad mazo veikalu plauktos dienas beigās trūkst svaigās pārtikas sortimenta, piemēram, maizes.

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusevičs Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka tirdzniecības ierobežojumi skar visus tirgotājus, izņemot lielās veikalu ķēdes.

"Tagad [veikali] ņem pēc minimālā pieprasījuma, lai nekas nepaliktu pāri dienas beigās. Valdība piespiež [tirgotājus] samazināt sortimentu," teica LTA prezidents.

Viņš norādīja, ka LTA uzrakstījusi vēstules Ekonomikas un Zemkopības ministrijām. Tāpat tiek gatavota sūdzība Eiropas Komisijai, kā arī vērtēta likuma atbilstība Latvijas pamatlikumam - Satversmei.

Latvijas tirgotāju savienības LaTS valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka pircēji no reģioniem zvana un sūdzas par to, ka veikalos dienas beigās nevar nopirkt maizi.

Okmanis piebilda, ka likuma mērķis bija aizstāvēt mazos pārtikas ražotājus, kam veikalnieki uzspiež savas prasības. Taču tagad veikalniekiem "ar varu tiek uzspiesti noteikumi", kas neļauj tiem atpakaļ atdot neiztirgoto preci. Okmanis teica, ka tirgotāji mēģinās pielāgoties jaunajām prasībām, taču, viņaprāt, jauno prasību dēļ "slikti ir visiem" - tirgotājam, piegādātājam un pircējam.

Tikmēr Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) priekšsēdētāja Ināra Šure raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka tirgotāji "sabiezina krāsas". "Tirgotāji pieradīs, ka vajag uzņemties risku un pareizi plānot," viņa teica.

Pēc Šures teiktā, iepriekš riskus vairāk uzņēmās ražotājs - tirgotājs varēja atdot atpakaļ pasūtīto, bet neiztirgoto preci, un visi zaudējumi gūlās uz ražotāja pleciem. "[Tirgotājiem] vieglāk bija atdot atpakaļ neiztirgotos produktus un pasūtīt jaunus," klāstīja LPUF  vadītāja.

Viņa norādīja, ka pēc pusgada varētu vērtēt likuma prasību izpildi un iespējamos uzlabojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti