Jaunā Liepājas cietuma būvniecības iepirkumā uzvar «Abora»; līgumcena 113,6 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunā Liepājas cietuma kompleksa projektēšanas, autoruzraudzības un būvniecības iepirkumā uzvarējis būvuzņēmums SIA “Abora”, kas piedāvājis darbus paveikt par zemāko cenu – 113,6 miljoniem eiro, liecina valsts AS "Tiesu nama aģentūra" informācija.

"Tiesu namu aģentūras" atkārtoti izsludinātajā atklātajā konkursā par jaunā Liepājas cietuma kompleksa projektēšanu, autoruzraudzību un būvniecību piedāvājumus iesniedza kopumā trīs būvuzņēmumi – SIA "Abora" un AS "UPB" no Latvijas, kā arī viens no Igaunijas vadošajiem būvuzņēmējiem AS "Merko Ehitus Eesti".

Izvērtējot piedāvājumus, iepirkuma komisija konstatēja, ka par uzvarētāju konkursā atzīstama SIA “Abora”, kas iesniegusi piedāvājumu ar viszemāko cenu – Liepājas cietuma kompleksa projektēšanu, autoruzraudzību un būvniecību veikt par kopumā 113 597 002 eiro (bez PVN). AS "UPB" piedāvātā cena bija 125 385 647 eiro, bet "Merko Ehitus Eesti" – 137 374 775 eiro (bez PVN).

Savukārt par uzvarētāju jaunā Liepājas cietuma kompleksa būvuzraudzībai atzīta personu grupa "P.M.G, L4”, ko veido SIA “P.M.G.” un SIA “Firma L4” un kas piedāvāja objekta būvuzraudzību nodrošināt par kopumā 2 156 970 eiro (bez PVN), norāda "Tiesu nama aģentūrā".

Iepirkumu komisijas lēmumu saskaņā ar likumu pretendenti var pārsūdzēt 10 dienu laikā.

Pretendentu piedāvājumus izvērtēja iepirkumu komisija, kuras sastāvā ir pārstāvji no "Tiesu namu aģentūras", Tieslietu ministrijas (TM) un Ieslodzījuma vietu pārvaldes, kā arī pieaicinātie eksperti no zvērinātu advokātu biroja “Sorainen” un Latvijas Būvinženieru savienības.

Balstoties uz iepirkuma komisijas lēmumu, TM gatavos informatīvo ziņojumu Ministru kabinetam, kam savukārt būs jālemj par finansējuma piešķiršanu projekta īstenošanai 2021.-2023. gadā.

Ja finansējums tiks piešķirts, ar konkursa uzvarētājiem tiks slēgts līgums, kas paredz jaunā Liepājas cietuma nodošanu ekspluatācijā līdz 2023. gada 31. martam. Tādējādi Liepājas cietums būtu pirmā ieslodzījuma vieta, kas no jauna tiktu uzbūvēta Latvijā pēc neatkarības atgūšanas.

"Tiesu nama aģentūrā" norāda, ka jaunā Liepājas cietuma būvprojekts paredz vairākus inovatīvus tehniskos risinājumus, kas līdz šim nav bijuši pieejami Latvijas cietumu infrastruktūrā, bet ir objektīvi pamatotas prasības, plānojot investīcijas jaunu cietumu izbūvē citur Eiropā. Dažādi tehniskie risinājumi veicina gan personāla drošību, gan ieslodzīto savstarpējo drošību. Piemēram, kamerās tiks iestrādāts pret vandaļu, īpaši triecienizturīgs inventārs. Mūsdienu prasībām atbilstošas infrastruktūras izveide palīdzēs ne vien plānot lietderīgu personāla resursu izmantošanu, bet arī sargposteņu un dzīvojamo nodaļu izvietojumu.

Liepājas cietumā paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem. Visā kompleksā ietilpst astoņas dažādas nozīmes ēkas. Kopējā teritorijas platība ir 305 116 kvadrātmetri (m²), kopējais apbūves laukums – 64 053,7 m², kopējā telpu platība – 51 092 m². Komplekss atradīsies 5,6 kilometru attālumā no Liepājas centra. Kā viens no galvenajiem faktoriem cietuma projektēšanā izvirzīta gan ieslodzīto, gan arī personāla drošība. Jaunajā cietumā tiks nodrošināta ieslodzīto resocializācija un nodarbinātības iespējas, paredzēts plašs nodarbinātības centrs ar darba iespējām ieslodzītajiem, kā arī vieta ieslodzīto apmācībām.

KONTEKSTS:

Sākotnēji bija iecerēts, ka jau 2017. gadā zaļajā pļavā Alsungas ielā vajadzēja slieties jaunajam Liepājas cietumam. Plašajā ēku kompleksā vieta būtu 1200 ieslodzītajiem. Rezultātā slēgtu trīs citas ieslodzījumu vietas – Brasas, Jelgavas un veco Liepājas cietumu. Taču process pamatīgi iestrēga.

Jaunā Liepājas cietuma būvniecības pirmajā iepirkumā 2017. gadā pieteikumus iesniedza divas Latvijas kompānijas - "Re&Re" un "UPB". Iesniegtajos pieteikumos norādītā informācija liecināja, ka "UPB" darbus piedāvāja veikt par kopumā 114 120 357 eiro plus PVN, savukārt "Re&Re" - par 123 416 618 eiro. Ņemot vērā, ka būvnieku iesniegtie piedāvājumi jaunā Liepājas cietuma celtniecībai pārsniedza tobrīd projektam pieejamo finansējumu, attiecīgo iepirkumu nolemts pārtraukt, tā vietā sludinot jaunu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti