Panorāma

Bēgļu dēļ stājas partijā

Panorāma

Latvija un Lietuva ciešāk sadarbosies gāzes apgādē

"Latvijas dzelzceļa" vadītāju cer atrast līdz februārim

Jaunā LDz šefa meklējumos bažas par amata «politizētību» un atalgojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkursā uz uzņēmuma “Latvijas dzelzceļš” (LDz) valdes priekšsēdētāja amatu kandidātu atlases procesu ir plānots noslēgt nākamā gada februārī, piektdien LDz vadītāja meklēšanā iesaistītās personāla atlases kompānijas "Amrop" pārstāvji. Viņi arī norādīja uz iespējamajiem riskiem LDz jaunā šefa meklējumos, tostarp uz amata "politizētību" un atalgojuma neatbilstību tirgum.

Procesu uzraudzīs nominācijas komiteja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieces Džinetas Innusas vadībā. Komitejā darbojas arī dažādu jomu eksperti - Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks un Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības priekšsēdētājs Savelijs Semjonovs.

Konkursa norisē pastāv vairāki riski – nepietiekams skaits atbilstošu kandidātu, bažas par procesa konfidencialitāti un iespējamā atalgojuma neatbilstība tirgus līmenim. Tāpat pastāv arī bažas par amata "politizētību", atzina Satiksmes ministrijas piesaistītās personāla atlases kompānijas "Amrop" partneris Viesturs Lieģis.

"Mēs paredzam to, ka būs bažas par to, ka šis amats ir ļoti politizēts. Bet tas, ko es droši varu teikt -, izvēloties veikt pasaules labākai praksei atbilstošu atlases procesu, klients, Satiksmes ministrija, devusi ļoti skaidru signālu par savām vēlmēm un nodomiem atrast maksimāli profesionālu un maksimāli kompetentu un pieredzējušu "Latvijas dzelzceļa" vadītāju," teica Lieģis.

"Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētāja amata pretendentiem tiek prasīta augstāka izglītība un vismaz trīs gadu pieredze liela uzņēmuma vadībā. Tāpat amata kandidātiem ir jābūt pieredzei sabiedriskajās attiecībās un izpratnei par transporta loģistikas nozares darbības principiem. Par priekšrocību tiks uzskatīta pieredze komunālo pakalpojumu vai sabiedriskās infrastruktūras nozarē.

Personāla atlases kompānija: Konkursa norisē pastāv vairāki riski
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

Viņš atzina, ka personāla atlases kompānija paredz, ka varētu tikt izdarīts "zināms spiediens" uz "Latvijas dzelzceļa" vadītāja amata kandidātu atlases procesu. "Tāpēc ir izcelti arī šie reputācijas riski, bet šeit es gribētu paļauties uz to, ka nominācijas komiteja darbosies profesionāli un spēs ar šiem riskiem tikt galā," sacīja Lieģis.

Tāpat ministrijas noalgotie personāla atlases speciālisti gan uzsver – cilvēku, kuri šajā amatā būs gatavi strādāt par 4700 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, nebūs daudz. "Tas ir ļoti nopietns mīnuss, jo alga, kas tiek noteikta publiskas kapitālsabiedrības vadītājam, ir būtiski zem tirgus līmeņa. Šobrīd tiek plānots, ka no 1.janvāra šī situācija mainīsies, kas mazliet uzlabos situāciju, bet arī tad tā būs zem tirgus līmeņa. Protams, ka alga ir pietiekami nozīmīgs motivācijas faktors," atzina Lieģis.

Uzņēmuma pārstāvji uzsver, ka vadītāja apstiprināšana izbeigs neziņu sadarbības partneros, kas jau atsaucas uz biznesu. "Protams, tas neveido stabilitāti. Bankas uzreiz kļūst piesardzīgas. Tas ir viens no tiem gadījumiem, kad bankas pasaka – mēs pagaidīsim, tagad naudiņu nedosim un tad skatīsimies tālāk.

Protams, kaut kādā ziņā šīs sekas ir. Ja runā par kravām, tad tur ir liela piesardzība. Jautājumi ir. Nekas tāds, ko var oficiāli apstiprināt, bet tirgus ir nervozs," atklāj  LDz valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Aivars Strakšas.

Vadītāja neesamības dēļ uzņēmumam bankas jau atteikušas 21 miljonu eiro kredītu, kas bija nepieciešams 55 miljonu vērtajam 14 lokomotīvju renovācijas projektam. Uzņēmums gan cer, ka to būs iespējams iegūt drīz pēc jaunā vadītāja apstiprināšanas.

Jau vēstīts, ka konkurss uz "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētāja amatu izsludināts pēc tam, kad no šī amata aizdomās par kukuļņemšanu atstādināts ilggadējais kompānijas vadītājs Uģis Magonis. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Magoni tur aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro liela kukuļa pieņemšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti