Jau šonedēļ sāks meklēt auditoru «airBaltic» valdes un padomes darba vērtēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan Saeima par atbalstu investora piesaistei plāno lemt decembra sākumā, jau šonedēļ sāks darbu pie starptautiskas auditoru kompānijas piesaistes. Tai būs jāizvērtē nacionālās aviokompānijas «airBaltic» valdes un padomes darbu un tas, vai investoru piesaistes process ir bijis atbilstošs valsts interesēm, Latvijas Televīzijas raidījumā “Viens pret vienu” apstiprināja iekšlietu ministrs un satiksmes ministra amata izpildītājs Rihards Kozlovskis (“Vienotība”).

Kozlovskis izklāstīja, ka piesaistītajai starptautiskajai auditoru kompānijai būs jāpaveic divi uzdevumi. Pirmkārt, jāizvērtē tas, vai “airBaltic” valdes un padomes darbs ir bijis atbilstošs komerclikumā noteiktajam, vai tās ir rīkojušas tā, kā tas būtu jādara rūpīgam un gādīgam saimniekam. Savukārt otrs uzdevums sevī ietvers investoru piesaistes procesa izvērtēšanu, nosakot, vai tas ir bijis atbilstošs valsts interesēm.

“Tad šī auditoru kompānija informēs sabiedrību un atbildēs uz jautājumiem. Manuprāt,  tas ir objektīvākais veids, kādā veidā šo jautājumu risināt,” sacīja Kozlovskis.

Pēc viņa domām, valdības apstiprinātais “airBaltic” investors ir tikai īslaicīgs risinājums, un ir tālāk jāmeklē cits stratēģiskais investors. 

Kozlovskis vēlreiz atgādināja, ka šobrīd līgums ar investoru Montāgu-Girmesu atkarīgs no Saeimas balsojuma 3.decembrī. Taču gadījumā, ja Saeima nobalsos pret to, būs nopietni jāizsver jautājums par to, vai uzņēmums ar negatīvu pašu kapitālu ar laiku nazaudēs konkurētspēju aviācijas biznesā.

Ziņots, ka novembra sākumā valdība sēdē aiz slēgtām durvīm pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic". Nākamajā dienā premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”) nolēmusi pieprasīt satiksmes ministra Anrija Matīsa (“Vienotība”) demisiju.

Apstiprinātais investors ir Vācijas pilsonis Ralfs Dīters Montāgs-Girmess - viņš aviokompānijā ieguldīs 52 miljonus eiro, bet valsts - 80 miljonus eiro. Montāgs-Girmess jau ilgus gadus ar biznesu nodarbojas Krievijā, un viens no tiem ir saistīts ar Krievijā ražoto lidmašīnu pārdošanu. Intervijā Krievijas žurnālam „Medveģ” 2010.gadā viņš atzina, ka savulaik bijis Vācijas izlūkdienesta darbinieks, tomēr, redzot, ka aukstais karš esot beidzies, nolēmis pievērsties biznesam.

Straujuma vēlāk uzdeva Satiksmes ministrijai (SM) nekādus līgumus saistībā ar investora piesaisti nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" neslēgt. Vienlaikus SM bija uzdots nākt klajā ar iespējamajiem risinājumiem – alternatīvām, kā iespējams rīkoties bez iepriekš akceptētā investora piesaistes. Bet pirmdien, 16.novembrī, atkārtoti skatot likumprojektu "Par valsts budžetu 2016.gadam", valdība atbalstīja priekšlikumu no Valsts kases aizdot nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" 80 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti